Nytt

 

The Boston Dynamics Coronavirus Doctor Robot Dog Will See You Now ...

Robothunden Spot skal patruljere og kontrollere befolkningen, som pilotprosjekt i Singapore. Foto fra Boston Dynamics

En firbent robothund med overvåkingskamera skal passe på folk i en av Singapores nasjonalparker. Hensikten skal være å sjekke at man overholder riktig sosial distanse under epidemien. Enkelte frykter at slike løsninger kan gi myndighetene nye verktøy for å kontrollere befolkningen, og dermed bidra til et uønsket overvåkningssamfunn.

Fra den 8. mai ble robothunden Spot utplassert i Bishan-Ang Mo Kio Park, foreløpig for to uker. Der vil den patruljere, og kringkaste en forhåndsinnspilt melding som skal minne folk om å holde avstand skriver Global News.

Myndighetene beroliger folket med at dette ikke er ment som en ny form for permanent overvåkningssystem:

Disse kameraene vil ikke kunne spore og / eller gjenkjenne spesifikke personer,  ingen personopplysninger vil bli samlet inn, heter det i informasjonen.

Det samme ble for øvrig sagt om smitte-appen som norske myndigheter nylig har innført, med navnet «Smittestopp». Den har møtt til dels sterk  kritikk fra ulike hold, da den hevdes å være en trussel mot personvernet.

Slik presenteres fordelene med metallhunden som skal følge med på folk i parken:

Den gule og svarte hunderoboten er utviklet av Boston Dynamics, og er en del av en pilotforsøk for å minne besøkende i parken om å utøve sosial distansering, heter det i en melding fra GovTech Singapore.

Robothunden skal ha en hyggelig kvinnestemme:

-La oss holde Singapore sunt,  sier roboten. Reuters beskrev stemmen sin som bløt og kvinnelig.

-For din egen sikkerhet og for de rundt deg, vennligst stå minst en meter fra hverandre. Takk skal du ha, sier den videre.

Å bruke robothunden Spot, som er fjernstyrt, vil gjøre det mulig for regjeringen å redusere antallet ordinære parkpatruljer, og dermed minimere fysisk kontakt mellom ansatte og mellom parkbesøkende. Slik kan den redusere risikoen for eksponering for viruset, heter det i informasjonen.

Singapores strenge lock down innebærer at folk er pålagt å bruke masker hele tiden når de er ute. De kan bare reise hjemmefra for viktige ærender, som å handle matvarer fram til 1. juni.

Det er ikke kjent om overvåkningshunden Spot har fremkalt større reaksjoner i befolkningen den er ment å ha kontroll over.

Også her i Norge har denne nysgjerrige hunden fått seg «jobb», men så langt skal den ikke passe på mennesker. Den er derimot tenkt brukt for å lete etter blant annet gasslekkasjer i offshore-industrien.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også

Les også