Sakset/Fra hofta

Obama ble idolisert av mediene og kunne ikke få annet enn en oppfattelse av seg selv som hevet over kritikk. Amerika har forandret seg mye på fire år og det spørs om han vil slippe unna like lett denne gang. Her fra Prayer Breakfast i Det hvite hus 30. mars 2016. Obama er i sitt ess og Biden ler. Men Obama ventet helt til det siste med å støtte Biden. Det sa mye om hva Obama mente om hans kandidatur. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Barack Obama rettet lørdag to flengende angrep på Trump-administrasjonen. Det ene pga frifinnelsen av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Det andre pga håndteringen av pandemien.

Måten Obama karakteriserer frifinnelsen kan reise spørsmål om hans dømmekraft. Obama mente frifinnelsen er uten sidestykke og en trussel mot rettssamfunnet.

“The news over the last 24 hours I think has been somewhat downplayed — about the Justice Department dropping charges against Michael Flynn,” Obama said, according to Yahoo News, in a web talk with members of the Obama Alumni Association

“And the fact that there is no precedent that anybody can find for someone who has been charged with perjury just getting off scot-free,» he reportedly said. «That’s the kind of stuff where you begin to get worried that basic — not just institutional norms — but our basic understanding of rule of law is at risk. And when you start moving in those directions, it can accelerate pretty quickly as we’ve seen in other places.”

Men som Fox News bemerker: Flynn var ikke tiltalt for mened, dvs å lyve under ed. Han tilsto – under langvarig og sterkt press – å ha løyet for FBI et avhør som det viser seg var en felle. Obama forholder seg ikke til fakta i saken. Trolig fordi han selv var ansvarlig.

Obama hadde et horn i siden til Flynn og fjernet ham som leder av den militære etterretningen i 2014. Da Trump hadde vunnet hadde Obama og han en briefing. Obama advarte ham mot to mennesker. Nord-Koreas Kim Jong-Un og Michael Flynn. Det var en merkelig konstellasjon. Trump viste hva han mente om rådet da han utnevnte Flynn til sin nasjonale sikerhetsrådgiver. Team Obama begynte arbeidet med å undergrave Flynn. Det er blitt spekulert i motivet: Flynns stedfortreder Kitty McFarland mener det var fordi Flynn visste om alle skjelettene i skapet. Flynn kunne gamet. Han ville oppdage forsøkene på å ødelegge Trumps kandidatur og det ville bli umulig å gjennomføre den undergravingen av presidenten som Obama planla.

Når Obama kaller oppklaringen av et justismord for en ødeleggelse av rettssystemet, er det seg selv og sin egen rolle han forsvarer.

Obama vet at de avsløringene som er kommet de to siste ukene bare er en forsmak på hva som kommer og det kommer til å senke hans administrasjons omdømme.

Blant dokumentene som ble frigitt var referat fra et møte i Det hvite hus 5. januar, dagen etter at FBI-agent Peter Strzok hadde sørget for å reaktivere saken mot Flynn. FBI hadde etterforsket Flynn i fire måneder og ikke funnet noenting. Derfor skulle saken skrinlegges. Men Strzok sørget for at den ble stående åpen for nye skritt.

Dagen etter, 5. januar. var det et stort møte i Det hvite hus hvor «alle» aktørene mot Trump var til stede: Susan Rice, Clapper, Brennan, Comey, Biden, Holder, Lynch, Yates. Da møtet var over trakk Obama visejustisminister Sally Yates og FBI-sjef James Comey til side. Han snakket om telefonsamtalen Flynn hadde hatt med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak. Yates ga senere uttrykk for stor overraskelse over hvor godt Obama var orientert. Selv visste hun ingenting på det tidspunkt.

FBI-ledelsen skulle bruke den samtalen som utgangspunkt for å legge en felle for Flynn. De satt med utskrift av samtalen. Når de ba om en samtale med Flynn i Det hvite hus var det lett for de å få Flynn til å si noe som ikke stemte. Voilá! Han var tatt i løgn. Det er dette Obama kaller mened. Mye tyder på at Obama var klar over hva som foregikk. Det er m.a.o. sin egen rolle han forsøker å dekke.

Det er høyt spill, for det kommer flere avsløringer og Trump har lovet at de som er sluppet bare er en oppvarming.

Selvgodhet

Solsiden av Obamas administrasjone var moralismen og det er den fanen han hever når han sier at Trump har forgiftet amerikaneres sinn med selvgodhet og fremmedfrykt. Derfor har responsen på corona-pandemien vært så dårlig.

“This election that’s coming up on every level is so important because what we’re going to be battling is not just a particular individual or a political party. What we’re fighting against is these long-term trends in which being selfish, being tribal, being divided, and seeing others as an enemy — that has become a stronger impulse in American life,” he said.

“It’s part of the reason why the response to this global crisis has been so anemic and spotty. It would have been bad even with the best of governments. It has been an absolute chaotic disaster when that mindset — of ‘what’s in it for me’ and ‘to heck with everybody else’ — when that mindset is operationalized in our government,” he said.

“That’s why, I, by the way, am going to be spending as much time as necessary and campaigning as hard as I can for Joe Biden,” he said.

Dette er standard Obama-retorikk. Motparten – og særlig Trump – står for egoisme og fremmedfrykt, mens han står for det motsatte. Det spørs om dette går like lett hjem som før. Da Obama gikk av mente et flertall at Obama hadde polarisert Amerika. Obama trakk rasekortet ved flere anledninger.

Vi vet mer om Obamas egentlige holdninger i dag enn før han ble valgt. Obama skrev et større essay hvor det het at USA er et så rasistisk samfunn at selv svarte ser på seg selv med rasistiske briller.

Det vil alltid skje ting i USA som kan puttes inn i et raseperspektiv og Obama signaliserer at han kommer til å gjøre det.

 

 

 

Obama says coronavirus response has been a ‘chaotic disaster,’ blames ‘selfish’ mindset

Obama says ‘rule of law is at risk’ after DOJ dropped Michael Flynn case

Hvis du vil vite hva som skjer i USA:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: