India og Kina har full kontroll over råstoffene til verdens legemiddelindustri. Illustrasjonsfoto: Arek Socha / Pixabay.

Indiske myndigheter sier de vil tillate eksport av medisiner som kan bli testet som potensiell behandling for covid-19.

Kunngjøringen kommer timer etter USAs president Donald Trump langet ut mot India og truet med hevn dersom New Delhi ikke løftet restriksjonene på slike medisiner.

Det var på lørdag at indiske myndigheter innførte restriksjoner på legemiddelet hydroksyklorokin, den billige malariamedisinen som Trump mener kan bli viktig i kampen mot viruset.

I mars la India restriksjoner på eksport av 26 farmasøytiske medisiner og ingredienser, inkludert paracetamol. Restriksjonene ble iverksatt for å sikre seg nok i møte med økende antall koronasmittede innenfor egne grenser.

Til sammen står India og Kina for produksjonen av 80 prosent av råstoffene til verdens legemiddelindustri. Mange land, deriblant Norge, har ytret bekymring for legemiddelmangel etter at portforbudet i India ble innført.

Mandag kveld løftet landet restriksjoner på 14 medisiner.

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.