Rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, var gjest i NRKs direktesending for å fortelle om hvordan vi skal orientere oss i nyhetsflommen om epidemien. Hvem kan vi stole på?

At personer som Søderlind hentes inn som eksperter og rådgiver sier mye om NRK. Søderlind er spesiell, men den vanlige lytter/seer kan ikke vite at NRK slipper til en eksentriker. De tror det er en sakkyndig de møter. Det gis ingen kontekst om hvem Søderlind er.

Men av det han sier forstår man at han dyrker spesielle interesser: Han snakker om konspirasjonsteoretikere vi aldri har hørt om. Folk som tror at det britiske kongehus er krokodiller fra det ytre rom som skifter ham. Bare det å nevne slike folk er et tegn på at det er Søderlind som det er noe i veien med. Derfra går det til Johan Galtung, til skuespiller Henriette Lien som har sagt noe om 5G nett og korona, Søderlind forsøker å være hobbypsykolog: Mennesker har behov for å tro, finne mening, og disse skrullene leverer varen. Problemet er at Søderlind selv virker skrullete. Han sier mennesket har behov for syndebukker og tar en tur innom jødene, før han sier rekke å si at Donald Trump er den største konspirasjonsteoretikeren av dem alle. Han har sagt at kroronaen er hysteri og en bløff. Søderlind siterer Demokratene som sier at Trump sier det. Men det er ikke Trump. Det er Demokratene som tillegger ham disse meningene.

Denne falske påstanden har vært ettertrykkelig lagt død i USA. Men i NRK spinner den videre.

Hør innslaget her fra 09.40

Den ligger under hele utenriksdekningen til NRK. Det gjør at det oppstår merkelige linjer mellom skrulleriet til en Johan Galtung og NRK. Galtung er mer unhinged, han tar den helt ut med jødisk innflytelse. Men antisemittismen og antiamerikanismen går som en understrøm gjennom NRK og norske medier.

Slik blir NRK en skrullekanal. Tidligere USA-korrespondenter som Gro Holm har glemt alt de har lært og gir skrullekommentarer. Det er selve definisjonen på skrulle: Man har levd så lenge uten motforestillinger at man ikke lenger tåler å bli motsagt. Derfor appellerer no-platforming til en spesiell type nordmenn, gamle som nye: Det føles ut som man gjør det riktige.

Det har ingenting med kjønn å gjøre. Menn er like gode skruller som kvinner.

Før var det Tove Bjørgaas. Anders Magnus har vist at han går henne en høy gang. Det de presterer om Trump og USA er skrullete.

Med tiden gjør dette noe med hodene i NRK og det får store skadevirkninger. Politikere tør ikke legge seg ut med deres oppfatning.

For Document er det blitt en viktig oppgave å gi en daglig dose medisin. Vi snakker ikke lenger om en skjev dekning. Vi snakker om en tilstand. Hva gjør man med medier som lever av fore seg selv og publikum med vrangforestillinger?

 

Hvis du reagerer på konsensus i mediene og gjerne vil ha et korrektiv:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.