Sakset/Fra hofta

Kommer til en skjerm nær deg – ganske snart. DocTV. Fra venstre Øyvind Thuestad, red., Hanne Tolg, Kent Andersen i Doc-studioet.

Det snakkes mye om samfunnsoppdrag. Her er vårt: Vi opplever at vi får hele virkeligheten i fanget, og det er de andre mediene som slipper den. De bruker sin makt til å unnslippe det som er pressens oppgave: gjengi virkeligheten usminket.

Dette gjelder snart på alle samfunnsområder: Innvandring, Trump & USA, kriminalitet, klima, demografi, – det er ikke det område hvor ikke den politiske korrekthet slår inn.

Vi vet at publikum er utålmodig og irriterte. Det handler om områder de har personlig erfaring fra. De finner seg ikke i bullshit.

Det er dessuten slitsomt hele tiden å skulle late som.

MSM og politikerne har skapt forestillingen om at det er stygt å si sannheten. Vi ser ingen slik motsetning. Vi klarer godt å beskrive problemene uten å gå etter menneskene.

Derimot er det hovedstrømsmediene og hovedstrømspolitikerne som går etter motstanderne. Trump og hans velgere får lass med kloakk tømt over seg hver dag. Trump var og er tøff. Han lar seg ikke knekke. Derfor er Demokratene og anti-Trump-mediene blitt hysteriske.

Politisert embetsverk

Mange av de som fyller byråkrati og etater, er Hillary- og Obama-folk. De føler seg forpliktet til å motarbeide presidenten, og har ikke dårlig samvittighet selv om det skulle skade USAs interesser. De tjener, som Comey kalte det, et høyere formål.

Dette er essensen av 68’er-revolusjonen: – Vi vet best. Vi har historiens mandat til å styre. Det er ikke autoritært, det er de andre som er autoritære. Vi ofrer oss.

For å rettferdiggjøre denne maktbrynden må «man» oppfinne begreper som rettferdiggjør utestengning: Fake news, hatprat, diskriminering, diverse fobier osv. Dørgende kjedelige greier.

Vinden har snudd i USA

I USA har vinden snudd. Det merker man ikke i Vest-Europa, men det er nok å følge Tucker Carlson, Sean Hannity og Laura Ingraham hver natt. De er ovenpå. De er on top of things. De lar seg ikke vippe av pinnen, og de kan le av Demokratene. Drive gjøn med dem. Det er disse tre som er de mest populære talkshowvertene, ikke CNNs.

Det får ikke norsk publikum vite. De får ikke vite at CNNs talkshow har falt 40 prosent og er nede i 600.000 seere, mens Sean Hannity ligger på tre millioner.

Avmatning

Norske aviser er blitt spinnville. De er grepet av IS-humanismen og pusher den daglig, i Middelhavet og i Syria. Det er like sykt som Demokratenes konspirasjoner om Trump.

Vi er vitne til et psykologisk massefenomen som minner om sovjetkommunismen og maoismen.

Hvis mennesker hisser seg opp og tror de blir krenket og at motstanderen nekter  å være ydmyk, tross utallige sjanser, kan de bli farlige.

Vi vet ikke hvordan dette vil ende. Det kommer ikke til bare å dø hen.

Ingen appell

Ansatte i Narvesen forteller at de nesten ikke selger aviser. Folk er ikke interessert. Er det noe rart? Det er kun fordi man tvangsfores med NRK at man finner seg i det. NRK er som været. Det er ikke stort du går gjort med det.

Men norsk demokrati hadde trengt et alternativ. Behovene skriker mot oss.

Noen skriver til oss og er skuffet fordi vi ikke tar klima på alvor. Det er feil og misforstått. Vi tar absolutt klima på alvor. Men vi kjenner igjen noen grep fra innvandringsdebatten hvor man setter en agenda og nekter å diskutere andre sider enn de man selv har godkjent.

Blir jorda varmere? Jo, men senk stemmen. Det er ikke dommedag om 11 år. Red. har hørt disse dommedagsvarslene siden 70-tallet da en svenske Georg Bostrøm spådde at det ville bli for lite mat.

Lukrativt

Dårlig samvittighet er en lukrativ industri.

Men det provoserende med klimadebatten er at de samme mennesker som pisker hardest er de samme som lever i en velstandsboble. Det finnes ikke mål og mening med hva man sier og hva man gjør.

Lokalt har vi sett to butikker blitt modernisert og lagt ned. I begge tilfeller ble absolutt alt kastet. Intet gjenbruk. Hvor er vettet?

En førsteamanuensis Espen Smith Wergeland gikk i rette med Thor Gjermund Eriksen og sa at hvis man brydde seg om klima – ett av hovedargumentene for å bygge nytt NRK-hovedkvarter – så bygde man om eksisterende boligmasse til mer klimanøytralt. Totalregnskapet viser at det er mest lønnsomt.

Tenkte jeg også. Alt utenom Radiohuset og Store Studio skal rives. Hva er de miljømessige omkostningene ved en slik riving?

Men det snakkes det ikke om. I stedet lider Oslo av prestisjeprosjektfeber. Alle de kulturelle landmerkene som Oslo fikk i det 19. århundre står tomme. I stedet fylles havna opp.

Det lukter penger og makt, ikke miljø.

Symbolet på det nye Norge er taxfree på OSL. Her kan vi fråtse i merkevarer og spisesteder, og sole oss i å være verdens rikeste land.

Det er ingen god følelse. Det er en vemmelig følelse, sammenholdt med Greta Thunberg-hyllesten. Det henger ikke ihop. Det er en slags galskap i det.

For å sitere Bernt Oftestad fra kirkebakken sist søndag: Det er en enkel løsning på klimakrisen: La oss vende tilbake til 50-tallet. Da ville problemene være slukket.

Det bor en liten pietist i alle nordmenn, og fråtseriet passer oss ikke. Det gjør oss sløve. Det passer oss bedre å spege kjødet.

Det er slik klima har gjort oss. Velstandsfråtseriet er det unormale.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Forhåndsbestill Kjell Skartveits bok her til spesialpris!