Idet antallet døde i koronaepidemien overstiger 10.000 i Italia, 889 flere siste døgn, og antallet personer som har testet positivt siden starten, nærmer seg 100.000, er det kanskje på tide å gå litt mer detaljert inn i tallene fra Italias helsedepartement, som sivilforsvaret kunngjør oppdateringer av hver ettermiddag.

Det totale antallet påviste tilfeller fordeler seg på tre grupper: Aktive smittetilfeller, helbredede og døde. Den akkumulerte utviklingen for disse størrelsene siden litt etter forrige månedsskifte ser slik ut:

Dette ser jo absolutt ikke noe hyggelig ut, og man speider kanskje litt forgjeves etter gode nyheter. Siden det er de aktive smittetilfellene som utgjør en fare for mer smitte, er det en liten trøst i at den blå kurven ikke vokser så raskt som før etter den 21. mars.

Vel så instruktivt er det kanskje å se på forandringen i de samme størrelsene dag for dag, og la oss for enkelhets skyld se bort fra totalsummen:

Antallet nye aktive smittetilfeller pr. dag nærmet seg 5000 den 21. mars, men er nå nede i 3650. Den blå kurven svinger nokså vilt etter toppunktet forrige lørdag, men italienske epidemiologer forklarer at det skyldes forsinkelser i registreringen, slik at svingingene med punktligere registrering ville ha vært mer dempet, for slik å utgjøre støy på en svakt avtagende trend som i virkeligheten er noe klarere.

Formålet med de massive smitteforebyggende tiltakene som nå har vært iverksatt på nasjonal skala i snart tre uker, er naturligvis å få den blå kurven så langt ned så raskt som mulig, men det er uråd å si sikkert hvordan dette vil forløpe.

En annen god nyhet er at antallet helbredede øker, noe som bidrar til å frigjøre sykehussenger til nye pasienter. Antall innlagte øker da heller ikke dramatisk nå. Det er 26.676 innlagte i øyeblikket, 647 flere enn i går. Helsevesenet vil holde koken sånn noenlunde i fravær av markant forverring.

Men det er langt igjen. Tiltakene som er iverksatt, gjelder til 3. april. Det er allerede klart at det blir to nye uker med tiltak, men detaljene gjenstår å se.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.