Fra Navigli-distriktet i Milano den 10. mars 2020. Foto: Daniele Mascolo / Reuters / Scanpix.

Restriksjoner med sikte på å unngå innreise av utlendinger er nå innført i flere europeiske land, herunder Tsjekkia, Polen og Danmark.

Disse generelle innreiseforbudene, som det uunngåelig vil finnes unntak fra, kommer samtidig med at antallet koronasmittede øker kraftig både i Italia og Frankrike, og er således lette å forstå.

Det totale antallet av påviste tilfeller av koronasmittede i Italia har fredag nådd 17.660, en økning på 2547 det siste døgnet, opplyser Corriere della Sera.

Økningen døgnet i forveien var omtrent like stor, hvilket er ensbetydende med en liten nedgang i den prosentuelle veksten, og det reiser spørsmålet om hvorvidt veksthastigheten har nådd toppen for Italias vedkommende omtrent nå.

Det er altså ikke smittetoppen som er i ferd med å nås, den er utvilsomt et godt stykke unna:

Veksthastigheten er imidlertid en litt annen skål.

Det er fremdeles for få målepunkter til å si noe sikkert, og det kan skyldes tilfeldigheter eller ujevn registrering, men det kan likevel virke som om den eksponentielle fasen er i ferd med å gå over i forstadiet til en langsomt utflatende fase, dvs. at vi kan befinne oss ved det man kaller et infleksjonspunkt eller vendepunkt – for matematikere et punkt hvor den andrederiverte til kurven er null.

La oss se et eksempel på et infleksjonspunkt for illustrasjonens skyld:

Illustrasjon av infleksjonspunkt for en arcus tangens-funksjon (som ikke er en smittekurve, men har lignende variasjon i veksthastigheten). Grafikk: Wikimedia.

Hvis, jeg gjentar hvis, det vi ser nå er et infleksjonspunkt (og det vil i så fall være klarere om 24 timer), ville ikke det bety at veksten stopper opp nå. Tvert imot: Antallet tilfeller vil øke kraftig en tid ennå, og formodentlig mangedobles. Men det ville likevel bety at smittetoppen nærmer seg, og at det om litt ville bli mulig å estimere når den inntreffer uten altfor ville usikkerhetsmarginer.

Én viktig indikasjon støtter hypotesen om at vendepunktet er nådd: I Lombardia-regionen, som er koronaepidemiens episenter i Italia og aller hardest rammet i landet, er det nå offisielt at veksthastigheten avtar. Regionens guvernør Attilio Fontana kunngjør fredag at statistikken ser ut til å vise klart at smittehastigheten avtar i det som opprinnelig var den «røde sonen», skriver Corriere della Sera.

Med tanke på at inkubasjonstiden i de fleste tilfellene er mindre enn sju dager, og Italia har hatt drastiske smitteforebyggende tiltak i mer enn sju dager, ville en begynnende utflatning i veksten omtrent nå ikke være veldig overraskende.

Men det forblir et åpent spørsmål hvordan dynamikken vil bli seende ut i de italienske regionene som hittil har hatt få smittede. Italias folkehelsesjef Silvio Brusaferro advarer om at det kan blusse opp i sør, skriver La Repubblica, men han begynner likevel å øyne et visst håp om å konstatere resultater av tiltakene.

Det er uansett all grunn til å fortsette med strenge tiltak en god stund til. Alt er fremdeles usikkert, og veksten fortsetter jo lell. Manglende disiplin i tiden fremover vil dessuten gjøre de gryende, forsiktige forhåpningene til skamme.

Danskene, polakkene og tsjekkerne tar simpelthen konsekvensen av det. Ikke minst fordi Frankrike om ikke lenge risikerer å bli epidemiens neste hotspot i Europa.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂