Biden med supportere i Columbia, Sør-Carolina, 29. februar.Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Scanpix

Joe Biden vant overbevisende i Sør-Carolina, 48,5 mot 19,9 prosent for Sanders. Men seieren kommer trolig for sent til å gi ham et momentum frem mot super-tirsdag 3. mars. Det blir en trøstepremie.

Biden har for lite penger og gjør for mange tabber til å kunne gjøre Sanders rangen stridig på Super-tirsdag da 14 stater går til urnene.

Biden hadde kalt Sør-Carolina hans «firewall», en delstat hvor oppslutningen var så solid at ingen kunne true ham. Han hadde solid oppslutning fra de svarte og støtten fra kongressmannen James Clyburn bekreftet dette.

Men en svale bringer ingen sommer.

Biden kan tvert i mot gjøre skade og fortsette splittelsen i partiet ved å tro at han har en sjanse.

Problemet for Demokratene er at partiet har gått så langt til venstre at det er en selverklært sosialist som har størst oppslutning, støttet av radikale Alexandra Ocasio Cortez. Biden har derfor hivd seg på bølgen og beklaget vedtak han har vært med på. Han jatter også med Sanders om at USA er et rasistisk land. Grensene må være åpne og de som kommer er mer amerikanske enn amerikanerne.

Mike Bloomberg deltok ikke, han er først på listene tirsdag og har satset på å kuppe delegatene med sin massive innsprøytning av penger.

Men også han har gjort det amerikanerne kaller «walked back», tatt tilbake det han har stått for: Han var kjent som hard bekjemper av kriminalitet med stop and frisk, stans og kroppsvisiter, mens han var borgermester i New York. Dette har han nå tatt avstand fra. Hva blir det igjen?

Det er ikke så lett å forvandle penger til politisk kapital. Det har milliardæren Tom Steyer fått merke. Han trakk seg fra racet etter å ha kommet inn på tredjeplass i Sør-Carolina.

 

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.