Jamaal Bowman ser ut til å vinne nominasjonsvalget i 16. distrikt i New York. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix

Det hjalp ikke at Elliiot Engel hadde støtte fra alt som kan krype og gå i det Demokratiske partiet, han ser ut til å tape i New Yorks 16. distrikt for en radikaler, Jamaal Bowman. Bowman har støtte fra en kjent Demokrat: Alexandria Ocasio-Cortez.

Ocasio-Cortez rystet establishment-Demokrater da hun i 2018 slo ut representanten Joe Crowley med klippe kort til plassen for 14. distrikt i New York.

Ocasio-Cortez er alliert med Bernie Sanders og fortsetter arbeidet med å dra Demokratene til venstre.

Radikaliseringen til venstre går så fort at selv Ocasio-Cortez opplever at hun må løpe fortere for å henge med. Det er krefter i Black Lives Matter som snakker om å bryte ut og stifte et nytt parti.

Opptellingen i 16. distrikt er ikke over, men Bowman har 61 prosent og Engell 36.

Ocasio-Cortez vant nominasjonen i sitt eget distrikt.

Engell hadde støtte fra Hillary Clinton, Adam Schiff, Andrew Cuomo og Chuck Schumer. Det hjelper ikke. Hvis Bowman vinner vil det sende et kraftig signal om hvilken vei vinden blåser. Bowman ligger tett opp til BLM.

For Trump betyr anarkiet vind i seilene. Det gjør det også for venstresiden blant Demokratene. Biden får det vanskelig.

Trumps kandidater falt gjennom

I Nord-Carolina vant  Madison Cawthorn, (24) nominasjonen til en plass i Representantenes hus over en Lynda Bennett, som var Trumps favoritt. I Kentucky valgte folk en libertarianer, Thomas Massie, til en syvende periode over en kandidat Trump anbefalte. Det er ingen automatikk i at Trumps favoritter vinner.

Både Cawthorn og Massie støtter Trump.

Det ligger an til et aldri så lite drama i Demokratenes nominasjon til Senatet for Texas. Her hadde Amy McGrath samlet inn masse penger og lå godt an. Men radikale svarte Charles Booker kom i rekordfart på oppløssiden og utfallet er uvisst.

Igjen ser vi hvordan Black Lives Matter får politisk gjennomslag blant Demokratene.

 

For NTB er det viktigste Trumps nederlag. Ocasio-Cortez kalles “progressiv”. Med slike begrep blir også BLM progressiv.

Nederlag for Trump i to primærvalgID: 17378942

Både i North Carolina og i Kentucky satte velgerne foten ned for president Donald Trumps utvalgte kandidater i Republikanernes nominasjonsvalg.

I delstaten North Carolina falt valget på den 24 år gamle investoren Madison Cawthorn som kandidat til Representantenes hus. Han slo den Trump-støttede eiendomsmegleren Lynda Bennett i kampen om et sete som ble ledig da Mark Meadows forlot Kongressen for å bli stabssjef i Det hvite hus.

I Kentucky ble den republikanske kongressmannen Thomas Massie nominert for en sjette periode. I mars kalte Trump libertarianer-orienterte Massie for en «katastrofe for Amerika» da sistnevnte tvang de folkevalgte tilbake til Washington for å stemme over en koronakrisepakke.

Forsinkelser

Cawthorn har sagt at han er Trump-tilhenger, og Massie er sterkt konservativ. Like fullt er deres seirer pinlig for presidenten, hvis egen valgkamp har begynt å vakle den siste tiden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag holdt også Demokratene nominasjonsvalg i New York og Kentucky. Flere resultater var forsinket mens valgfunksjonærer telte poststemmer, som det er langt flere av som følge av pandemien.

Ocasio-Cortez nominert

I New York er det klart at Alexandria Ocasio-Cortez har slått utfordrerne i det 14. kongressdistrikt. Den progressive 30-åringen ble overraskende ble valgt inn i Representantenes hus for to år siden.

Hjemdistriktet i Queens og The Bronx er blant de hardest koronarammede i byen, og tradisjonell valgkamp har derfor vært umulig de siste tre månedene.

For lengst er det klart at Joe Biden etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat, og han vant som ventet nominasjonsvalgene både i New York og Kentucky tirsdag. (NTB)

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.