Bernie Sanders går av scenen i Gallard Center i Charleston, South Carolina, 25. februar. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Selv NRKs Veronica Westhrin sier nå at vinneren av Demokratenes tv-debatt var Donald Trump. Det var dommen også etter forrige debatt.

Bikkjeslagsmålet mellom kandidatene gjør at Trump vinner.

Ingen vil gi seg slik at oppslutningen kan samles rundt en frontkandidat.

Joe Biden gjorde en god prestasjon og vil sannsynligvis gjøre det bra i Sør-Carolina. Dermed vil han holde ut og ikke gi opp håpet om at han fortsatt er med. Men alle på innsiden ser at Biden for lengst har mistet taket.

Mandag kom han med en ny blødme. Ved åpningen av en kampanjemiddag sa han:

Under tirsdagens debatt ville han angripe Sanders som opprinnelig stemte for en lov som fritok våpenprodusenter for å bli stilt til ansvar for forbrytelser begått med våpen. Sanders distanserte seg fra loven i 2016. Men Biden ville gjerne bruke poenget, men kom til å si:
«Imagine if I stood here and said we give immunity to drug companies, we give immunity to tobacco companies. That has caused carnage on our streets,» Biden said. «150 million people have been killed since 2007 when Bernie voted to exempt the gun manufacturers from liability, more than all the wars, including Vietnam from that point on.»
150 millioner er nær halvparten av USAs befolkning.
Det er rekken av slike «gaffes», – forsnakkelser – som gjør at Biden i insidernes øyne er en umulig president.
Legen som i sin tid undersøkte Trumps kognitive evner mener Biden bør ta samme test.

Dr. Ronny Jackson — who served at the White House from July 2013 to December 2019 and is now running for a U.S. House seat in Texas — reacted to the Biden gaffe by suggesting that the 77-year-old candidate take the same cognitive test that President Trump underwent, and «aced,» in 2018.

«Remember the cognitive test I gave @realDonaldTrump? The one he aced! Sounds like somebody else might need some testing done!! Scary!!,» Jackson wrote on Twitter.

Demokratene fremstilte Trump som nærmest evneveik. Men han scoret toppkarakterer i testen. Ville Biden gjort det samme? Hvorfor skal ikke en tidligere visepresident ta samme test, når han viser åpenbare mentale svakheter?

Sanders overlevde tirsdagens debatt, men han får nå pågang for sin rosende omtale av Cuba under Castro. Han er en typisk SV’er og lider av samme svermeri som NRK har fokynt i årtier: Diktaturene i Latinamerika er progressive. At Venezuela spiser katter og hunder og har en strøm av mennesker som flykter, snakkes det lite om. Det er forskjell på flyktninger.

Et annet poeng er Sanders’ løfter. Hva vil de koste og hvor skal pengene komme fra? Det snakkes om 60 billioner dollar.

Men dommen er likevel at Sanders ble stående på bena. Han ble mest provosert da salen buet mot ham. Da hisset han seg opp. Sosialister liker ikke å bli motsagt.

Moderatorene får kritikk for å ha mistet styringen tidlig i debatten. Den ble en kamp om ordet, der kandidatene skrek for å overdøve hverandre.

Elizabeth Warren hamret Mike Bloomberg igjen og vant poeng. Bloomberg var bedre enn debuten i Las Vegas, men hans kampanje kjørte tv-reklamer for ham i pausene og alle kunne se hvor stor forskjell det er på imaget og virkeligheten. Bloomberg synes ikke å forstå det selv.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.