Hvis du har 2700 journalister som jobber for deg, er sjansen stor for at de har storyer som ikke faller ut til din fordel. Bloombergs svar er å tvinge alle til ikke å si noe. Det i seg selv sier mye om hvem han er. En kandidat må gjerne være gammel, men han må ikke fremstå som gammel: med hengende kjaker, svake munnviker og usikre øyne. Seerne oppfatter det med en gang. Her et bilde fra debatten i Las Vegas i Mikes eget hovedkvarter i Brooklyn. Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Scanpix

Det de fleste synes å være enige om etter debatten i Las Vegas, er at Mike Bloomberg ikke klarte å leve opp til bildet som er skapt av ham i annonsene.

Penger kan noen ganger bli en bumerang. Super-Mike viste seg å være Mini-Mike. Det er tilnavnet Trump ga ham under hans enorme folkemøte i Phoenix, Arizona, onsdag kveld.

I klippene på tv ser vi en gammel mann på 78 år. Kinnene er dradd, og blikket er ikke fast. Dette er ikke en mann on a mission. Det er en forfengelig mann som tror at penger kan kjøpe alt. Selv verdens mektigste stilling.

Problemet er bare at han må gå via velgerne. Mike trodde pengene kunne overtale dem.

Men han har lagt så mange egg opp gjennom sin karriere at de andre kandidatene bare kunne klaske dem i ansiktet på ham.

De flinkeste til å gjøre det var Amy Klobuchar og Elizabeth Warren.

Klobuchar spurte hva som var forskjellen på ham og Trump når heller ikke Bloomberg har offentliggjort sin skatteseddel slik de andre kandidatene har. Bloomberg er ikke dreven når han viser til at de andre har holdt på i to år, mens han kom inn i racet for ti uker siden. Det var hans eget valg.

Men verst er Bloombergs uttalelser om kvinner og svarte, og hans avtaler med ansatte om ikke å si noe negativt om ham.

Flere historier er kommet ut. En kvinnelig medarbeider sa hun var blitt gravid. Bloomberg likte ikke dét og svarte: – Kill it!

Han har snakket om «lesber» med hesteansikter. Ved flere anledninger har han undertreket at det er bare svarte mellom 16 og 25 år som er kriminelle. Politiet kan konsentrere innsatsen om dem og slenge dem mot veggen og ransake dem. Hvite stoppes for ofte, sa Bloomberg. Det er ikke slik du snakker som ordfører av New York som skal forsvare en tøff politikk. I dag har vinden snudd, og Demokratene er imot stop-and-frisk. Så hva gjør egentlig Bloomberg som frontkandidat for Demokratene?

Han har bedt om unnskyldning. Han har sagt at det han gjorde, var feil. Men de siste uttalelsene er fra 2016. Hvor troverdig er det at han har skiftet mening?

Bloomberg måtte leve opp til bildet milliardkampanjen har skapt av ham.

Bloomberg’s performance was a disaster. He was not the Bloomberg of his ads in this debate – and that’s now a big problem for him. Spending hundreds of millions of dollars on ads has bought Bloomberg name recognition, good poll numbers and a pole position in the debate – but no amount of money can guarantee a great debate performance.

And that was the case Wednesday night. Voters will see clips of this performance on TV and read about it for days, and it will seriously hurt Bloomberg’s standing in the presidential nomination race.

Trump sto foran et folkehav i Phoenix og døpte Bloomberg for Mini-Mike. Bloomberg er fysisk kortvokst, men her gikk det mer på at han er ubetydelig. Han leverer ikke det viktigste.

Det han leverer, er arroganse. Man kan godt være superrik, men image og budskap må stemme, og man må ikke snakke ned til folk. Det gjør Mike.

Ellers får Sanders påpakning for ikke å ha offentliggjort alle helseopplysninger. Også han er 77 og har hatt et hjerteattakk. Amerikanere liker ikke å velge folk som risikerer å dø.

The self-described democratic socialist who represents Vermont was repeatedly questioned about his lack of transparency regarding his medical records, his recent heart attack and the cost of his “Medicare-for-all” plan. All this could hurt him.

Clearly, Sanders has decided it is better to take the heat than release his complete medical records in addition to letters he has provided from doctors. But the issue of transparency could hamper Sanders in the remainder of this race.

Sanders’ styrke er hans svakhet: Han vil gi bort ting gratis. Det appellerer til unge som må bo hjemme hos foreldrene og er nedsyltet i gjeld pga. dyr utdannelse. Men løsningen er ikke gratis penger, og det sa også Bloomberg.

Joe Biden ble beskrevet som om han var en turist i Las Vegas som tilfeldigvis stakk innom.

He looked like a tourist in Las Vegas rather than someone who should own the stage.

NTB har fôret kundene med at Biden er det store navnet. Tucker Carlson avskrev ham som presenil for flere måneder siden.

Fox’ erfarne Brett Baier sa at den største vinneren onsdag kveld var Donald Trump. Velgerne så et bikkjeslagsmål i Las Vegas. Partiet ligger i innbyrdeskrig. I Phoenix sto Trump foran titusener og har et samlet parti bak seg.

Minoritetsleder i Huset, Kevin McCarthy, sa han hadde vært med ham i to dager i California. Det går fra tidlig om morgenen til sent på kveld. Trump sliter ut yngre mennesker. Hvor tar han kreftene fra?

 

 

Mary Anne Marsh: In fierce Democratic presidential debate, 1 winner and 5 losers

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂