USAs president Joe Biden under pressekonferansen i Det hvite hus den 8. februar 2024, der han forvekslet presidentene i Mexico og Egypt. Foto: Evan Vucci / AP / NTB.

Med mindre Joe Biden imploderer fullstendig eller delegatene hans svikter ham ved nominasjonen, kan han vanskelig erstattes som president­kandidat hvis han selv ikke samarbeider om det, konkluderer erfarne kommentatorer hos Politico.

I en kommentar mandag analyserer Charlie Mahtesian og Steven Shepard, begge seniorredaktører i mediet som er spesialist på føderal amerikansk politikk, hvordan veien mot en annen Demokratisk president­kandidat enn Biden kunne se ut.

Normalt skulle ingenting være til hinder for Bidens neste kandidatur. Han har vunnet de tre første statene knusende, og etter at Robert F. Kennedy Jr. valgte å stille som uavhengig kandidat, og Marianne Williamsom trakk seg fra Demokratenes nominasjonskamp, er eneste gjenværende kandidat av betydning Dean Phillips, som representerer Minnesota i Representantenes hus – men han har ingen drahjelp hverken fra medier eller sitt eget parti.

Etter Hur-rapporten, der Bidens mentale helse («gammel mann med dårlig hukommelse») er havnet i et nådeløst søkelys, er spørsmålet likevel kommet opp for Demokratene, selv om de ikke har sagt noe offentlig om saken: Er Biden egentlig en hensiktsmessig kandidat?

Det mest sannsynlige er at Biden stiller til presidentvalget, men andre scenarier for Demokratenes valgmøte i august er likevel tenkelige, innleder Mahtesian og Shepard.

Men det er for sent å lansere en ny kandidat til primærvalget, selv om det bare er tre prosent av delegatene som er utnevnt, fortsetter de:

That’s because by the end of this month, filing deadlines for primary ballot access will have passed in all but six states and the District of Columbia (Montana, Nebraska, New Jersey, New Mexico, Oregon and South Dakota). Even if a candidate managed to get on the ballots in all those states — and even if they won every single delegate available in them — it still wouldn’t make much of a dent against Biden’s delegate haul.

Med mindre Biden blir så ufør at det ikke lenger er mulig for ham å stille, vil han derfor ankomme valgmøtet med et overveldende flertall av delegatene. Kan delegatene selv gjøre opprør og utnevne noen andre? I teorien ja, skriver de to Politico-redaktørene, men i praksis er det usannsynlig fordi delegatene er nøye utvalgte Biden-lojalister.

Det finnes bare én plan B, konkluderer de: Biden må selv trekke seg. Men det vil sitte langt inne på grunn av presidentens ego:

He is a proud man whose ego has been shaped by the experience of winning election to the Senate in his 20s and then being denied the presidency several times before finally securing it; convincing him he’s in an increasingly untenable position and needs to stand down won’t come easy.

Men kanskje han vil akseptere offentlighetens bekymringer for en svært gammel president. I en fersk amerikansk meningsmåling sier 86 prosent av de spurte at Biden er for gammel – blant Demokratiske velgere 73 prosent.

Mahtesian og Shepard ser for seg at Biden kan trekke seg med en viss stil:

He could remind voters that he has always said he was a bridge to a future generation of Democratic leaders. The economy is on track, he could note, and argue that he defeated Trump once and protected American democracy. He met his duty.

Dette ville sette Biden i en posisjon som kongemaker, for lojale delegater ville nominere den Biden måtte anbefale. Blant mulige kandidater nevner Politico Gavin Newsom og J.B. Pritzker.

Det kan også tenkes at Biden nomineres i august, men ikke holder ut til november, skriver Mahtesian og Shepard. Hvis Biden blir erklært invalid før den tid, er det Demokratenes nasjonale komité (DNC) som avgjør:

Convention rules say, in the event of the “death, resignation or disability” of the nominee, Jaime Harrison, the party chair, “shall confer with the Democratic leadership of the … Congress and the Democratic Governors Association and shall report” to the roughly 450 members of the Democratic National Committee, who would choose a new nominee. They’d also pick a new running mate if they elevated Harris to the top of the ticket.

Et slikt scenario ville være et «logistisk mareritt» for delstatene, konkluderer Politico.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.