Donald Trump kan slå Hillary Clinton, men han kan kanskje ikke slå seg selv. Det virker som om Trump ikke klarer å la være å angripe personer som på en eller annen måte stiller seg kritisk eller negativt til ham, og han gjør det ved å angripe dem som personer.

Det har så langt ikke kostet ham, men nå begynner selv hans allierte, som Newt Gingrich, å slå alarm. Hvis Trump fortsetter i samme spor vil han ikke ha noen allierte til høsten.

Saken som har fått flere til å sperre øynene opp er en føderal dommer som har fått saken med Trump University. Tidligere studenter har gått til sak for ikke å ha fått det de ble lovet. Trump har klart å gå klar av skandaler forbundet med hans forretningsimperium. Trump University virker ikke å ha vært noen strålende suksess. Men i stedet for å distansere seg velger Trump å gå til frontangrep på dommeren, og trekke inn hans mexicanske bakgrunn.

Det får flere til å stille spørsmål ved hans dømmekraft.

Over the past week, Trump has repeatedly cited the Mexican heritage of U.S. District Judge Gonzalo Curiel, who is overseeing a lawsuit brought by former students of Trump University alleging fraud against the institution. Trump accused Curiel of a conflict of interest in hearing the case because, according to his reasoning, the judge’s Mexican heritage puts him at odds with Trump’s proposal to build a wall on the U.S.-Mexican border.When challenged to explain why he believed the judge was biased, Trump said, among other things, “He’s a Mexican.”

U.S. District Judge Gonzalo Curiel

Bilde: Den føderale dommer Gonzalo Curiel kan bli mannen som får seriøse amerikanere til å forstå at de ikke kan stemme på Donald Trump. Å trekke inn bakgrunn som faktor er uamerikansk.

Det virker helt tullete å si at fordi Trump vil bygge en mur mot Mexico er en føderal dommer av mexicansk bakgrunn negativt disponert mot ham. Hvordan skulle rettsvesenet fungert hvis man trekker slike slutninger? Det betyr at mennesker er sin bakgrunn, men dette er en oppfatning som bryter med hva det vil si å være amerikaner.

Trump er ute og kjøre.

Han har hatt og har mange fiender, men det kan være han er sin egen verste fiende.

Republikanske ledere var ved å slutte opp om ham. Nå må de distansere seg.

“I don’t know what Trump’s reasoning was, and I don’t care,” former House speaker Newt Gingrich, who has been supportive of Trump, said in an email. “His description of the judge in terms of his parentage is completely unacceptable.”

..

Gingrich issued a warning to the presumptive GOP nominee to stop freelancing and begin listening to advisers and others about how to run his general-election campaign. “If Trump doesn’t start consulting and coordinating with his allies, he will not have any,” Gingrich wrote in the email.

Trump har hittil vunnet motvillig beundring fordi han hatt en stil som trosser alle konvensjoner. Men hvis det viser seg at han ikke har styr på seg selv, at disse personlige angrepene er noe han bare må, så vil han fremstå som en som ikke har kontroll på seg selv, og ikke klarer å se et angrep uten å gå til motangrep der hvor det svir mest: bakgrunn. Det spiller rett i hendene på Hillary Clinton og Bernie Sanders. En vesentlig del av seriøse amerikanere vil aldri stemme på en kandidat som bruker en persons bakgrunn mot ham/henne.

Man trenger ikke bruke r-ordet, man kan etterspørre vurderingsevne og respekt for embetet og offentligheten. Angrepet på dommer Curiel er å forsøple det offentlige ordskiftet og respekten for rettsvesenet.

Bruce Buchanan, a professor of government at the University of Texas, emailed: “There is a long history of race-based unhappiness with court decisions (e.g. George Wallace’s tirades against desegregation orders). But Trump’s rhetoric amounts to a uniquely personal attack on a federal judge that signals a decidedly ‘un-presidential’ disrespect for the legal process. This cannot help his candidacy.”

Wall Street Journal er av samme mening. Trump begår en alvorlig feilvurdering.

What elevates Mr. Trump’s remarks to the reprehensible is his equation of ethnicity with bias. That truly is an attack on the independence of the judiciary because it means that a judge can be disqualified from a case merely for his personal background, rather than for any material conflict of interest.

Republikanere og konservative finner seg i mye, men ikke at angrep på hva det vil si å være amerikaner.

Republikanerne er redd Trump kan komme til å skyve spansktalende vekk fra partiet på varig basis, slik Barry Goldwater gjorde med svarte i 1964.

Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-Ky.) criticized Trump for an earlier attack on New Mexico Gov. Susana Martinez, a Republican, and expressed his concern that Trump’s language and behavior could permanently alienate Hispanics from the Republican Party in much the same way that 1964 Republican presidential nominee Barry Goldwater’s opposition to the Civil Rights Act of 1964 helped turn African Americans into the most loyal voting block in the Democratic coalition.

Det liberale USA er i krise. Hillary Clinton er den svakeste kandidaten på tiår. Hun vil bare mer av det samme. Folk er like skeptiske til henne som Trump. Men hvis han skal utfordre establishment kan han ikke gjøre det med å appellere til instinkter. Eller «dog whistle politics» som amerikanerne kaller det.

 

https://www.washingtonpost.com/politics/pushing-racial-boundaries-trump-draws-rebuke-from-a-fretful-gop/2016/06/04/fbd298c8-2a6d-11e6-b989-4e5479715b54_story.html