Donald Trump overskygget de andre kandidatene under den første tv-debatten mellom republikanske kandidater torsdag kveld. Trump har tydeligvis bestemt seg for å snakke helt uten manuskript, som om han fortsatt var med i tv-programmet Apprentice, hvor han er blitt berømt for å si «you’re fired!»

De andre forsøkte å snakke seg inn på hvor kompromittert og håpløs Hillary Clinton er med sitt nære forhold til Obama-administrasjonen. Jeb Bush forsøkte seg på det:

“I want to win,” Mr. Bush said, participating in his first debate in 13 years. “We’re not going to win by doing what Barack Obama and Hillary Clinton do each and every day: dividing the country, saying, creating a grievance kind of environment. We’re going to win when we unite people with a hopeful, optimistic message.”

Men dette er altfor polert og safe for Trump som overkjørte ham med:

“When you have people that are cutting Christians’ heads off, when you have a world at the border and at so many places that it’s medieval times,” Mr. Trump said, “we don’t have time for tone — we have to go out and get the job done.”

Dermed traff Trump et ømt punkt: Bekymringen for tone, for å være anstendig er blitt viktigere enn å beskrive problemene som de er.

Trump tok ordet politisk korrekthet i sin munn. Han sa USA holder på å bli kvalt i politisk korrekthet.

“I think the big problem this country has is being politically correct,” he said. “I don’t frankly have time for total political correctness. And to be honest with you, this country doesn’t have time either. This country is in big trouble.” 

Trump er helt hensynsløs. Selv en politiker som Nigel Farage går ikke til angrep på pressen. Heller ikke Geert Wilders. Men Trump tar ingen hensyn. Han kritiserte også programlederne for Fox News.

Hvordan vil det «play» in America? Trump sørger for å ta oppmerksomheten. Han har utvilsomt lært mye av the Apprentice.

Trump ville heller ikke love at han ikke ville stille som en tredje kandidat, og dermed spente han buen enda høyere.

Ingentiner som suksess, og selv New York Times viser større respekt for ham:

Mr. Trump’s outsize presence in the two-hour debate, shown on Fox News, was an emphatic reminder that, after eight years out of power, Republicans’ quest to regain the presidency will be complicated in the months ahead by their own internal divisions. While Mr. Trump may not ultimately become the nominee, his appeal among some conservatives has underscored how hungry many in the party’s base are for an uncompromising and authentic figure who will challenge the political order.

Den liberale avisen anerkjenner som et faktum at mange på grasrota i det republikanske partiet er fed up av politikere som befinner seg i høyere luftlag og ikke er do’ers, men bare prater.

Den konvensjonelle oppfatningen har hele tiden vært at en tell-it-like-it-is politiker som Trump er «splittende» og «disruptive» og vil sørge for at demokratene får lett spill.

Men pressen synes ikke like sikker lenger. Kan det være at Trump setter i gang noe? At han blir talerør for en frustrasjon som sprenger politiske skillelinjer? Da vil han ha utløst et virkelig jordskjelv.

Men hvis han skal klare å følge opp må han levere noen svar, og ikke bare bruke hammeren mot de andre. Hva er hans løsninger? Hvordan vil han «fix America»?

trump.cleveland

Amerikanerne kaller det «maverick» og det er både et positivt og et negativt ord. Det er en som ikke respekterer regler. Individualisten påkaller blandede følelser. Trump hadde en bitchy kommentar til Ron Paul med en spydighet knyttet til at han bruker høreapparat. Ikke særlig pent. Kommentaren om John McCain var i samme lei. De dette går hjem hos fortjener ikke innflytelse.

Den andre siden av maverick er selvtillit. Det har Trump nok av. Han synes ikke å ha forberedt seg til debatten, men stolte på sine instinkter. Så langt har det virket.

His preparations were virtually nonexistent. As his fellow White House aspirants diligently rehearsed for the two-hour forum, burying themselves in briefing books and devoting days to mock debate sessions, he blithely announced that such labors were unnecessary. And he seemed to treat the event itself as just another appointment on his packed schedule, arriving in Cleveland oddly late in the day, aboard his Boeing 757.

http://www.nytimes.com/2015/08/07/us/politics/rivals-jab-at-donald-trump-as-gop-debate-becomes-testy.html?&hp&WT.nav=top-news&_r=0&module=CloseSlideshow®ion=SlideShowTopBar&version=EndSlate&action=click&contentCollection=U.S.&pgtype=imageslideshow

http://www.nytimes.com/2015/08/07/us/politics/donald-trump-steals-the-show-mixing-politics-and-pizazz.html?ribbon-ad-idx=3&rref=homepage&module=Ribbon&version=origin&region=Header&action=click&contentCollection=Home%20Page&pgtype=article