Feature

Hillary Clinton skal torsdag forklare seg for spesialkomiteen som gransker angrepet på det amerikanske konsultatet i Benghazi, der ambassadør Chris Stephens og flere sikkerhetsvakter ble drept. Hun har mye å svare for. Som en ekstra belastning kommer at hun brukte en privat server som utenriksminister.

Men det republikanerne så langt ikke har klart – bevise at Clinton og flere andre i Obamadministrasjonens toppsjikt, opptrådte unnfallende og siden har forsøkt å skjule sine spor, kan en ny film klare.

13 hours er laget av Michael Bay, som har skapt Transformers-filmene. Den har premiere 15. januar,  to uker før første primærvalg. Hvis traileren holder hva den lover vil filmen kunne mobilisere noe av de samme følelsene som American Sniper. Det er et «møte» Hillary Clinton kan gå tapende ut av.

En av karakterene er Ron Wood:

“We’re reminders of the sacrifice they’re not prepared to make,” says Mr. Dale’s character, Rone Woods. It is one of several biting lines about the gap between officialdom and those mired in ground truth, this one delivered in a military bull session just before the attack.

Det er American Sniper-stuff. Mange amerikanere har forstått at krigen ikke er over. Den kom hjem 9/11 og den pågår fortsatt. 11 år senere kom den til Benghazi.

Noen var helter og villig til å dø for fedrelandet. Andre satt langt borte, var ikke forberedt og har siden ikke hatt mot til å innrømme feil. Gjett hvem!

An unabashed action movie, “13 Hours” will focus on the heroics of real-life Central Intelligence Agency security contractors who defied orders, and two of whom died, in an attempt to defend a State Department compound and nearby C.I.A. annex in Benghazi.

Men det er verre enn som så: Noen av lederne som ikke tok ansvar har i ettertid blitt dekorert eller forfremmet.

One stinging tag line at the end of the script points out that a C.I.A. base chief who tried to delay the security contractors from aiding Mr. Stevens was nonetheless awarded an agency medal. (American officials have said that the C.I.A. security team paused to try to get support from Libyan militia allies.) It fulfills a sarcastic soldierly prediction in the script, made at the height of the action, that the base chief would be rewarded for his poor decisions.

http://www.nytimes.com/2015/10/15/us/politics/action-film-about-benghazi-attack-may-be-irritant-for-hillary-clinton.html?action=click&contentCollection=Politics&module=RelatedCoverage&region=Marginalia&pgtype=article