Dagbladet ligger stort sett i intellektuelt mørke, men for nøyaktig fem år siden kom et glimt av informasjon. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Den 20. februar 2015 sto følgende å lese i Dagbladet:

Terrorgruppa Den Islamske Staten i Irak og Levanten (IS) truer med å sende 500 000 innvandrere til Europa som et «psykologisk våpen» mot Vesten for å skape kaos om de blir angrepet, skriver italiensk presse i dag.

Italienske myndigheter skal ha plukket opp dette via transkripsjoner fra forskjellige telefoner.

Avisen slo opp IS-planene med fete typer denne februardagen for nøyaktig fem år siden. Sjelden har Dagbladet hatt en viktigere forside. Vi fikk altså en advarsel om hva som kunne komme. Men fikk det noen konsekvenser? Tvert om.

Våren 2015 var det en opphetet stemning i kongeriket, drevet fram av NRK, Dagbladet med flere, om å ta inn flest mulig immigranter. Ingunn Solheim, programleder i NRK, tok nærmest en auksjonariusrolle: «Hvem tar 8000 flyktninger? Er det noen som tar 10.000?» spurte hun oppildnet på Debatten.

Hvor var den kritiske journalistikken?

Siden de færreste immigranter kommer med dokumenter, hvordan kan naive myndigheter og like naive journalister vite noe om bakgrunnen til de som kommer?

Vi vet fra Amal Adens bok «Min drøm om frihet – en selvbiografisk fortelling» (Aschehoug, 2009) at hun traff en mann hun gjenkjente fra Somalia på Grønland i Oslo. Hun hadde sett denne mannen skyte med kaldt blod en mann i Somalia. Er det noen som tror drapsmannen fortalte om dette til immigrasjonsmyndighetene da han ville komme til Norge?

«IS ønsket å skape kaos i Europa», sto det å lese i Dagbladet den gangen. Fem år etter kan vi slå fast at vi har fått et Europa i kaos. Både Norge og Europa forøvrig har forandret seg i rekordfart.

Aldri har vi levd i så mye kaos og splittelse. Aldri har politiet vært så i knestående. Aldri har vi hatt så mye vold og overgrep i våre gater. Aldri har vi hatt så mange no-go soner i Europa. Aldri har vi hatt slike problemer i våre institusjoner, fra skoler og barnevern til sykehus og hjelpetjenester. Aldri har vi hatt så mange voldtekter og voldelige ran mot barn og unge.

Aldri har vi stått slik i mot hverandre i polariserte debatter som etter masseinnvandringen de siste fem årene. Splitt og hersk, ja det er det er en effektiv taktikk. Det har man lykkes med. Splittelsen handler i all hovedsak om synet på innvandring og dens konsekvenser.

Kanskje på tide å løfte hodet opp av den hengemyra Norge og Europa har havnet i. Kanskje på tide at naive europeiske politikere innser at IS er bedre strateger enn dem. IS har målbevisst jobbet for å få den trojanske hesten på innsiden. På samme måte som de nå jobber målbevisst for å innføre sharia og ta herredømme over land i Vest-Afrika. Mens de utrydder kristne. Målet for IS selvfølgelig å ekspandere videre. Er det noen som tror noe annet?

IS sitt mål har vært og er et verdensomspennende kalifat. De kjemper for dette hver dag. Ikke lurt å glemme det perspektivet hvis man er politiker, være seg i Norge eller resten av Europa.

Dagbladet-artikkelen for fem år siden fortsatte slik:

Spredningen av militante ble spådd av Libyas avdøde leder Muammar Kadhafi, som advarte mot at Middelhavet ville bli «et hav av kaos».

Vi kan i etterpåklokskap fastslå at Middelhavet har blitt et hav av kaos.

Den fem år gamle avissaken formidlet IS’ grusomheter og hat mot kristne:

IS fortsetter med å skape frykt. Forrige gang var på søndag da IS slapp en video som viser halshoggingen av 21 egyptiske kristne koptere.

Videoen er profesjonelt produsert – som propagandamaterialet til terrorgruppa pleier å være – og viser grufulle bilder der de 21 henrettes og sjøen blir rød av blod etter henrettelsene.

Egypterne, som var koptiske kristne, kledd i oransje fangedrakter, blir halshugget etter at de først blir tvunget ned på bakken på en strand.

Kanskje på tide at politikere innser at de ikke har hatt noen kontroll på de som kommer, og at de ikke vil ha det i fortsettelsen. Ettersom IS/Daesh stadig vinner terreng i afrikanske land, og immigranter uten papirer fra de samme landene krysser Middelhavet, er sjansen stor for at vi tar i mot stadig flere som ikke ønsker oss noe godt.

Kanskje på tide at politikere og journalister som naivt har heiet på immigrasjonen fra en politisk religiøs gruppering som betrakter oss som vantro og mindreverdige, står opp og beskytter uskyldige barn, som knapt kan gå ut, uten frykt for å bli ranet på busser og truet med kniver og det som verre er.

 

Forhåndskjøp «Vitne til vanvidd» av Peder Jensen i oppdatert utgave til spesialpris her.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.