Båren med Ragnar Ulstein bæres av familien etter begravelsesseremonien i Spjelkavik kirke i Ålesund.Foto: Staale Wattø / NTB scanpix

Ragnar Ulstein ble bisatt fra Spjelkavik kirke i Ålesund. Krigshelten ble hyllet for sin innsats både under og etter krigen.

Ragnar Ulstein døde 3. desember, 99 år gammel. Han ble fredag bisatt på statens bekostning. Kronprins Haakon, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og representanter fra Forsvaret var til stede i begravelsen.

Bakke-Jensen holdt minneord og hyllet Ulsteins innsats mot nazistene under andre verdenskrig. Ulstein var høyt dekorert både for sin innsats i og etter krigen.

– Ragnar Ulstein vil bli stående som en bauta i norsk historie, sa forsvarsministeren.

Blant de yngste i Kompani Linge

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal. Han var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britiskledede operasjoner i Norge under krigen og lede den norske motstandsbevegelsen.

Han var bare 21 år gammel da han i 1941 dro til England for å delta i den militære motstanden mot den tyske okkupasjonen og var blant de yngste i kompaniet, ifølge Bakke-Jensen.

– Ragnar Ulstein er en av våre store krigshelter. Det norske folk er Ragnar Ulstein stor takk skyldig, sa forsvarsministeren.

– Takk

Etter krigen jobbet Ulstein som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig.

Generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets spesialstyrker, holdt også minneord og takket Ulstein.

– Jeg vil på vegne av Forsvaret takke Ragnar for hans innsats under andre verdenskrig og også etter andre verdenskrig. En stor Linge-mann og forsvarsvenn har fullført sitt oppdrag. Jeg vil takke for alt han var og betyr for oss, sa Gråtrud.

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!