Kommisjonen for menneskerettigheter, ved Dunja Mijatovic, har uttrykt bekymring for tilstandene i migrantleirene i Bosnia. Over 40.000 migranter har ankommet Bosnia siden 2018. I løpet av de siste dagene har over 1000 personer blitt tvangsflyttet av politiet til den allerede overfylte Vucjak-leiren nær grensen mellom Bosnia og Kroatia.

Forholdene i Vucjak-leiren beskrives av EU som forferdelige, uten rennende vann, elektrisitet og dårlige hygeniske forhold, nær landmineområder.

The living conditions in this camp, which is close to land-minded areas, are already deplorable, without running water or electricity, and poor sanitary conditions. With winter coming, the situation cannot but worsen.

Migrantene selv håper å krysse over grensen til Kroatia og forflytte seg nord og vestover til EU. Reuters skriver:

Over 40,000 migrants have entered Bosnia since 2018, of whom around 7,300 have settled in the northwest Bihac area, hoping to cross into nearby Croatia and go on to the affluent north and west of the EU.

I byen Bihac, som har ansvaret for Vucjak-leiren, sier borgermesteren at de vil slutte å dele ut mat og vann da byen er tom for penger. De lokale politikerne vil tvinge myndighetene i Sarajevo til å rydde opp.

EUs Dunja Mijatovic mener at andre regioner i Bosnia må ta en større del av migrantene. Men det serbiskdominerte området nekter å ta imot.

De 1000 migrantene som ble overført til Vucjak-leiren gikk til fots:

Reuters   BalkanInsight

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂