Ansiktsuttrykkene til Chuck Schumer og Nancy Pelosis etterlater ingen tvil om hva de mener om presidenten. Det skulle vært et møte om Syria, men Demokratene gjør det til et spørsmål om Trumps evne til å lede, til et spørsmål om karakter. Trump finner seg ikke i å bli spottet og mobbet i sitt eget hus og sier Pelosi er en tredjerangs politiker. Pelosi reiser seg og skrider ut. Foto: Twitter.

Anders Magnus har et stort ansvar for å formidle hva som foregår i USA. Men Magnus har gitt oppdraget helt på båten og er et dårlig mikrofonstativ for Demokratene.

Gang etter gang hører vi P2s Nyhetsmorgen spørre om det nå er begynnelsen på slutten for Donald Trump. Studio gjør ikke en gang noe forsøk på å skjule sin iver.

Magnus leverer. Han leverer varen Marienlyst vil ha, selv om det er en løgn.

I dag kunne han fortelle at et brev Trump skrev til Erdogan 9. oktober, var blitt kjent. Det var ifølge Magnus skrevet i en stil som var en statsleder helt fremmed. Magnus sa det mer var som skrevet av en ungdomsskoleelev. Jeg tenkte: Wow! Virkelig?

Brevet er bare et tastetrykk unna. Det ble publisert av Trish Rogan i Fox Business onsdag.

Men brevet var slett ikke umodent og upassende. Tvert imot.

Det er forretningsmannen Trump som ber teppehandleren i Istanbul om å gjøre en god deal. La oss ikke ødelegge forretningene!

Magnus spiller opp til en karikatur som de Trump-hatende mediene har kjørt på i fire år: at Trump hører hjemme i bleier eller i en tvangstrøye.

Magnus og NRK synes ikke å tenke over at det ikke bare er Trump de tråkker ned i søla. De tråkker også på the president of the United States of America. Eller tror de ikke amerikanerne oppfatter det slik?

Vanlige amerikanere synes det holder. De er lei gnålet. De stemte på Demokratene i 2018 for at de skulle gjøre noe. I stedet har det vært «impeach, impeach» fra dag én. Har Demokratene levert noe som kan minne om et grunnlag for å fjerne presidenten? To års etterforskning med ubegrensede ressurser ga zero bevis.

Så var det Ukraina, som var et slags Russland 2.0. Trump-hatende medier spiller ball i hatt med Demokratene. Her skulle det valses opp! Leder av etterretningskomiteen, Adam Schiff, gikk høyt opp på banen, og stemningen var elektrisk.

Plutselig denne uken snudde han: Nå var det ikke lenger nødvendig å innkalle varsleren til høring. Samtalen med Ukrainas president var jo kjent.

Hvorfor helomvendingen? Fordi det er blitt kjent at Schiff løy for åpen mikrofon. Han sa at han og hans stab ikke hadde hatt kontakt med varsleren før han gikk til ombudet for e-tjenester. Det var løgn. Varsleren hadde først samtaler med Schiffs stab. Dermed var Schiff blitt en part i saken og skulle ikke kunne lede saksbehandlingen i e-komiteen. Disse spørsmålene ville Republikanerne selvsagt komme til å pirke i hvis varsleren ble fremstilt.

Også Nancy Pelosi gjorde helomvending. Hun gikk live og varslet riksrettsprosess før Trump hadde offentliggjort uskriften av Ukraina-samtalen. Republikanerne etterlyste en formell avstemning i plenum i Representantenes hus. Da ville også presidenten få noen rettigheter. I stedet lekket Schiff fra høringene akkurat som han ville, mens Republikanerne var bundet av taushetsplikt.

Etter halvannen uke med høringer varslet Pelosi denne uken at det ikke blir noen formell avstemning om riksrett. Dermed har hun en retrettmulighet. Hun vet at riksrett ikke er populært i de 31 delstatene hvor Trump vant og hvor Demokratenes mandater er usikre.

Derfor retretten.

Men velgerne blir lei av spillet.

I natt sa Pelosi at Trump hadde hatt en «meltdown». Trump sa det samme om henne. Da hun kom tilbake til Kongressen, sa hun at hun ville be for presidenten. Dette er noe hun har begynt å si. Pressen spurte om hun fryktet for Trumps mentale tilstand.

“I pray for the president all the time and I tell him that,” she said. “I pray for his safety and that of his family. Now we have to pray for his health because this was a very serious meltdown on the part of the president.”

When asked whether she was concerned about the president’s mental health, she walked it back.

“I’m not talking about mentally. I’m just talking about handling — just handling the truth,” Pelosi replied.

Dette svaret holder ikke vann hos amerikanerne. Det var et politikersvar. Unnvikende og fullt av forstillelse. Hva med Pelosis evne til å håndtere sannheten?