Oberstløytnant Alexander Vindman stilte i full militæruniform da han vitnet for Kongressen 29. oktober. Da en av Republikanerne kalte ham uten tittel, ba han om å bli kalt «oberstløytnant». Foto: Anna Moneymaker/The New York Times/Scanpix

Oberstløytnant Alexander Vindman og hans bror Jevgenij ble fredag eskortert ut av Det nasjonale sikkerhetsråd og får ikke vende tilbake.

Vindman var en av Demokratenes hovedvitner i høringene i Representantenes hus og det fremgikk at han var uenig i Trumps politikk overfor Ukraina. Vindman har et stå nært forhold til Ukraina at han tre ganger ble tilbudt å bli landets forsvarsminister, selv om han er offiser i den amerikanske hæren.

Hans bror Jevgenij er advokat og skal ha hatt ansvaret for å klarere John R. Boltons bok. Det kom lekkasjer fra boken midt under Senatets riksretttsbehandling.

En tredje som ble bedt om å si opp var EU-ambassadør Gordon Sondland. Demokratene gjorde mye ut av hans vitnemål om telefonsamtalen mellom Trump og den nye presidenten, Zelenskij, 25. juli. Men da han ble presset av Republikanske utspørrere måtte han innrømme at han kun baserte seg på egne antagelser, ikke fakta.

Trump signaliserer at han ønsker.å slanke National Security Council som under Obama vokstefra 40 til 400.

Det er antatt at Vindman lekket innholdet av samtalen mellom Trump og Zelenskij til Eric Ciaramella, som hadde jobbet i National Security Council, men blitt sparket for lekkasjer og hadde gått tilbake til CIA.

RealClearPolitics first reported that the whistleblower is suspected to be the Eric Ciaramella, who left the NSC in mid-2017 due to concerns about negative leaks to the media to re-join the CIA

Det kom frem at «varsleren» ikke hadde førstehåndsopplysninger, men hadde dem fra annenhåndskilder.

Han skal først ha henvendt seg til Adam Schiffs stab, hvilket gjorde Schiff til vitne i saken. Deretter skal han ha henvendt seg til ombudet for e-tjenester.

Leder av justiskomiteen i Senatet, Lindsey Graham, har lovet å innkalle vitner for å kaste lys over hva som skjedde.

 

 
Report: White House Fires Alexander Vindman From NSC
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.