De to første årene var Republikanerne tamme. Det skyldes Speaker of the House Paul Rayan og Senatleder Mitch McConnell. Mye vann har rent i havet. Nå står Republikanerne skulder ved skulder med presidenten. De har sett på nært hold hvordan Demokratene har vært villig til å bruke alle midler for å bli kvitt ham. En av de dyktigste har vært Jim Jordan (R-OH) (t.v), Liz Cheney (R-WY), og innpisker for Republikanerne, Steve Scalise (R-LA). Ved mikrofonen Kevin McCarthy (R-CA). Foto: Alex Wong/AFP/Scanpix

 

Det skjedde en dramatisk avstemning i Representantenes hus onsdag som tvang Demokratene til å tone flagg: For eller mot riksrett? Samtlige Demokrater stemte for.

Husreglene krever at et Representantenes hus i plenum stemmer over om det skal reises riksrettstiltale. Det foreligger bindende vedtak som fastslår dette.

Når Speaker of the House, Nancy Pelosi, understreker at «ingen står over loven» er det ironisk: Hun satte seg selv ut over reglene.

Pelosi varslet en granskning som forstadium til riksrett fordi hun vet at det er delte meninger blant Demokratene om klokskapen i å reise riksett, bare ett år før neste valg. Da er det velgerne som skal avgjøre Trump skjebne. Ved å reise riksrett for å få presidenten avsatt viser Demokratene at de ikke kan vente og ikke vil overlate avgjørelsen til velgerne.

Pelosi ville ha i pose og sekk: Hun ville starte riksrett, men uten å foreta en formell avstemning i plenum.

Dette provoserte Republikanerne. Man kan ikke bøye reglene i en så alvorlig sak.

Minoritetsleder Kevin McCarthy la derfor frem en resolusjon onsdag som slår fast at reglene er brutt og at det må forelegges et vedtak for et samlet Representantenes hus.

En annen Demokrat-leder, Jerry Nadler, har i månedsvis holdt høringer og kalt det en innleding til riksrett. Pelosi gjorde det mer formelt, men uten at representantene fikk stemme.

Det fant ikke Republikanerne seg i. Kevin McCarthy benyttet seg av sin rett til å fremme en hasteresolusjon som plenum var nødt for å stemme over. Den slo fast at en riksrettsprosess kun kan finne sted når avgjørelsen legges frem for plenum.

Demokratene svarte med et forslag som drepte resolusjonen. Det var et klart valg: De som stemte mot McCarthys prosedyreønske, sa samtidig at de var for riksrettskunngjøringen til Pelosi.

Samtlige 231 Demokrater stemte for å ikke behandle McCarthys forslag.

193 Republikanere stemte mot.

The motion to table succeeded along party lines, with 231 House Democrats voting for it and 193 House Republicans voting against it. Former Republican, now “Independent” Rep. Justin Amash of Michigan, also voted with the Democrats. Five Republicans and three Democrats did not vote.

De åtte som ikke stemte synes å ha vært fraværende.

Skillelinjen er nå trukket langs partigrensen. Republikanerne støtter Trump.

Alle Demokrater støtter dered å fjerne en demokratisk valgt president før han skal møte velgernes dom. Det er en inngripen i den demokratisk prosessen. Hva er grunnlaget? Russia collgusion? Som viste seg ikke å være noe. Eller en telefonsamtale med Ukrainas president, som Demokratene ikke hadde tid til å vente på å se innholdet av?

Også Demokratene vil bli vurdert av velgerne i 2020. Synes de riksrett var rimelig? Riksrett er en langdryg affære. Var saken alvorlig nok til å rettferdiggjøre riksrett?

Trump vil selvsagt vite å bruke dette i valgkampen:

What’s more, in perhaps good news for Trump, he lost zero Republicans. The GOP is unified behind its president. Impeachment being partisan is an optics win for Trump, as it feeds his narrative that the Democrats are power-hungry and cannot beat him at the ballot box, so they are using extraordinary measures to attempt to seize the office by force.

Det kommer på toppen av alle de andre skjelettene som ramler ut av Demokratenes skap:
“The Democrats can’t hide anymore,” a second senior GOP aide told Breitbart News. “Every last one of them now has the blood of this failed coup all over their hands. And America can see it.”

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂