I en tale til FNs hoved­forsamling i New York tirsdag tok Donald Trump klart stilling i det som er blitt den inter­nasjonale politikkens klareste motsetning: skille­linjen mellom patrioter og globalister.

Fremtiden tilhører ikke globalister, men patrioter og suverene, uavhengige nasjoner, sa den amerikanske presidenten.

Fox News siterer the Donald:

«Wise leaders always put the good of their own people and their country first. The future does not belong to globalists, the future belongs to patriots,» he said […]. «The future belongs to sovereign and independent nations who protect their citizens, respect their neighbors and honor the differences that make each country special and unique.»

Den som vil ha demokrati, må holde fast ved suvereniteten, sa Trump:

He advised member states, «If you want freedom, take pride in your country. If you want democracy, hold on to your sovereignty. If you want peace, love your nation.»

Den amerikanske presidenten langet voldsomt ut mot aktivister som arbeider for åpne grenser:

«Today, I have a message for those open border activists who cloak themselves in the rhetoric of social justice: Your policies are not just, your policies are cruel and evil,» he said, accusing them of promoting human smuggling and the «erasure of national borders.»

“You are empowering criminal organizations that prey on innocent men, women and children. You put your own false sense of virtue before the lives and well-being of countless innocent people,” he said. «When you undermine border security, you are undermining human rights and human dignity.»

Også alliansen mellom akademikere og gamle og nye medier fikk gjennomgå:

As part of his speech, he later ripped into social media giants, media groups and academics — whom he accused of being part of a «permanent political class» that sought to undermine the will of the people.

Trump la ansvaret for angrepene på olje­installa­sjonene i Saudi-Arabia på Iran, og snakket også om Kina:

On Tuesday, he also used the speech to address the ongoing trade war with China, saying that at the heart of his vision is “an ambitious campaign to reform international trade.»

“For decades, the international trading system has been easily exploited by nations acting in very bad faith,” he said. “As jobs were outsourced, a small handful grew wealthy at the expense of the middle class.”

In his criticism of other leaders, he also appeared to take a swipe at former U.S. leaders who let China gain international dominance.

«Globalism exerted a religious pull over past leaders, causing them to ignore their own national interests, but as far as America is concerned, those days are over,» he said.

Trump fremhevet at USAs nye politikk i så måte har gitt svært gode resultater, blant annet i form av økende sysselsetting, høyere lønninger og mindre fattigdom. Tidligere tiders outsourcing skjedde på middelklassens bekostning, men dette skal det bli en slutt på, konkluderte han.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.