Skagen-museet stilte i sommer ut de mest kjente bildene, av blant annet kunstneren Mikael Ancher. Han skildret fiskernes kår rundt 1880. Det var et tøft liv, slik det også var langs norskekysten. Bildet heter: Klarer han odden? Sjøen står på og du må unngå å bli knust.

Jeg vet at leserne setter pris på å høre om det indre liv i redaksjonen. Det skaper større forståelse for hvorfor mail ikke blir besvart, innlegg ikke kommer på, bøker lar vente på seg, enten det er manus eller forsendelser.

Vi er for få til for mange oppgaver, kort og godt. Jeg velger å se det fra den positive siden: Vi har vokst og hatt fremgang. Men nå trenger vi flere hender/hoder. Vi er allerede flere hoder! Og de skal ha betalt, det medfører større ansvar og derfor vil red. gjerne holde leserne orientert om hva som foregår.

Vi vil i høst introdusere en snill betalingsløsning, hvor bestemte artikler vil ligge bak en mur med en gang de er lagt ut. Du må tegne et abonnement for å kunne lese dem med en gang. Betalingen vil ligge på 199 per måned. Vi har så mange lesere, hvis bare en brøkdel responderer, vil våre økonomiske sorger være slukket.

Folk som i dag gir dette beløpet av sitt gode hjerte, vil selvsagt slippe å betale en gang til! Da konverteres du fra donor til abonnement.

Dette krever en viss teknisk ferdighet. Vi vil at alt skal fungere før vi ruller det ut.

Artiklene blir ikke liggende permanent bak mur, de vil bli fritt tilgjengelige etter en tid. Det kan være 10 timer, 12 timer. Vi kan skru på klokka, frem eller tilbake, alt etter responsen.

Alt stoffet vil bli tilgjengelig, med tiden.

En slik løsning er ment å overtale lesere til å tegne abonnement. Det skaper en mer forutsigbar økonomi. Kun kommersiell suksess kan gjøre Document til en profesjonell mediebedrift. Dit er det et stykke igjen.

Noen har vært negative til abonnement og vil at alt skal ligge åpent som før. Sett fra den andre siden er dette forståelig. Men sett fra vår side ser vi at det går for sakte.

Vi vokser organisk – dvs blir større år for år, men det gjør også oppgavene. De blir flere og flere. Vi må ansette fler og dermed er det ikke bare lesertall, men også inntektsstrømmen som må vokse, og det er ikke noen automatikk i at gaver vokser like fort som antall lesere.

Vi har også andre faktorer som påvirker driften: Big Techs kamp mot alternative medier, sammen med hovestrømsmedier og politikere.

Document har over 40.000 følger på Facebook. Facebook har skrudd på algoritmene så langt færre ser sakene våre nå enn for et par år siden.

Plutselige kan publiseringsvilkårene være endret: EUs personverndirektiv, GDPR, skapte mye styr. Banker og betalingsløsninger som paypal har også fulgt den politiske strømmen og nektet visse nettster tjenestene deres.

Derfor er lover mot ytringer, som handlingsplan mot muslimhat, farlige for ytringer. Det gir virksomheter juridiske påskudd til å nekte kunder deres tjenester. Når vi vet at det finnes NGO’er som samarbeider med Facebook om å brennmerke alternative medier, er fremtiden ganske dyster.

Vi må være forberedt. Vi må ha en inntektsstrøm som er forutsigbar og vi må ha løsninger folk kan stole på.

Alt dette tar tid å utvikle.

Vi vil gjerne holde leserne orientert om prosessen. Vi tror vi har mange som forstår problemene og hvorfor det vi gjør er tvingende nødvendig for å bestå og tåle stormen som kommer.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂