Kommentar

Aristokratisk hydra

Boris har det ikke lett om dagen. Det ene nederlaget følger etter det andre.

Det handler ikke lenger om en prosedyre som sikrer en kontrollert utmeldelse.Forsøket på utsettelse og nye forhandlinger er bare påskudd. Labour er blitt et pro-EU-parti, sier obseratører.

Det burde gjort valget enkelt for konservative. I stedet er det flere som sier at det er Torypartiet som har forandret seg til det ugjenkjennelige. Dette er et klassisk retorisk knep: Det er alltid de andre som har forandret seg, aldri en selv.

Remainers har et voldsomt behov for å skyve skylden over på Brexiteers, De vet de mangler legitimitet når de overkjører resultatet av en folkeavstemning.

Parlamentet har gjort noe uhørt: De griper direkte inn i utøvende politikk. De tar denne makten ut av hendene på regjeringen.

Norske medier fremstiller det som at Boris har begått et statskupp. De er allerede lojale støttespillere for Merkels Europa.

Men hvis opposisjonen spiller uten regler, kan regjeringen gjøre det samme. Det er snakk om at regjeringen vil be dronningen om ikke å undertegne loven om utsettelse av Brexit. Det har ikke skjedd på 300 år. Da kommer opposjonen og norske medier igjen til å rope opp om «kupp».

Vi ser noen motsetninger utspille seg som er uten sidestykke i fredstid. En britisk elite har erklært sitt eget folk krig. Det er ingen annen måte å si det på. Deres lojalitet ligger hos deres kolleger på den andre siden av Kanalen, ikke hos velgerne.

Dette er et resultat av monster-byråkratimaskinen i Brussel: Man blir en del av systemet som stadig ekspanderer og fordypes. Det er meningen man skal innse at det er en enveiskjørt gate: No exit.

Også de nordiske land har sklidd inn i EU-sfæren. Det er utrolig å lese Jyllands-Posten som skriver at britene svikter fellesskapet de opplevde sammen med danskene i Afghanistan, skulder ved skulder. Den samme anklagen er slynget mot Trump. Han svikter fellesskapet, enten det er NATO eller FN.

Lærdommen synes å være: Hvis du står opp for deg selv og ditt vil du bli anklaget for å være nasjonalist og usofistikert.

Det er elitens formular i hele Vesten: Den har trukket opp stigen etter seg.

Hvordan den tror den skal kunne styre uten et mandat fra folket, skal bli spennende å se.

Eliten vil i økende grad demonstrere at den er autonom og ikke trenger å spørre velgerne om lov.