Norges muslimer har fått nye talsmenn som kan språk og forstår samfunnet bedre. Styreleder i Islamsk Råd, Abdirahman Diriye, ved al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En detalj ved moskéangrepet i Bærum fortjener å trekkes frem: Det foreligger ingen konkrete trusler mot moskeer i Norge. Det er styreleder for Islamsk Råd Norge, Abdirahman Diriye, som sier dette til NTB.

– Moskeen i Bærum eller andre moskeer i Norge har, så vidt vi kjenner til, ikke mottatt trusler vi kan karakterisere som dette, sier han.

Er ikke dette en ganske viktig opplysning? Det stemmer med vårt generelle inntrykk: Trusselnivået er lavt. Moskeene får være i fred, og det samme får muslimene.

Hvis Diriye hadde sagt dette – hvis han hadde konstatert at det generelle bildet er godt: at muslimer ikke blir plaget i sin trosutøvelse, ville hans ord hatt større vekt.

I stedet langer Diriye ut mot det norske samfunnet og mener det lider av muslimhat. Han forlanger at myndighetene nå foretar seg noe. Også myndighetene og partiene lufter tanken om å gjøre «islamofobi» til et normativt begrep de kan straffeforfølge.

Her står man i fare for å gjøre generell samfunnskritikk straffbar. Det er den veien man vil slå inn på: Først begynner man i ytterkantene, så beveger man seg innover. Det er folk på venstresiden som ivrer for en slik utvikling, og muslimene synes ikke å forstå faren.

Hvis de var opptatt av sin egen sikkerhet, burde de forstå at åpen debatt og informasjon er den beste garantien for at de får være i fred. Dersom flertallsbefolkningen må ha en trussel om straffeforfølgelse hengende over hodet hvis de ytrer seg kritisk om muslimer og islam, vil det øke motsetningene.

Det tok åtte år før det kom en ny Breivik, og denne utgaven var kun dødelig for sin egen familie.

Mange mennesker sliter psykisk i vårt samfunn. Muslimer gjør mye av seg og forvandler våre samfunn. Hvis myndighetene tror at de kan luke vekk potensielle innfødte voldsmenn ved å stenge ned debatten, har de ikke forstått dynamikken. Vi er allerede på vei mot et overvåkingssamfunn, og mer av det samme kommer ikke til å forhindre ensomme menn i å begå desperate handlinger.

Dette er helt elementær menneskelig-politisk innsikt, men det ser ikke ut til å være kjent blant dem som sitter med ansvaret. Nå har de selv gitt muslimske talspersoner et løfte om at det skal slås ned på retorikken, og de kommer til å bruke denne hendelsen for alt den er verdt. Det skjedde etter Christchurch-massakren på New Zealand. Da sa suksessfulle britiske muslimer: Se hva deres samfunn skjuler, dette er islamhatet vi møter til daglig.

Men det er en løgn. Muslimer møter ikke muslimhat, men de merker at det er en spenning og at det ligger noe under. Det er ikke det minste merkelig når det innføres skikker som at selv unge jenter skal tildekkes.

Denne spenningen er en adekvat reaksjon på store kulturforskjeller. Å tro at man kan fjerne denne spenningen ved hjelp av direktiv, er så håpløst naivt at man nesten ikke skulle tro at voksne mennesker kan innbille seg det.

Tenk hvis disse norske samfunnstoppene i stedet kunne lært nye norske muslimer at prisen for å bo og leve i Norge med en rimelig grad av trygghet, er å tåle kritikk. Dét er vel ikke noen dårlig deal: Tål å bli kritisert, og du vil bli belønnet med respekt. Hvis noe skulle skje, vil flertallsbefolkningen beskytte dere. Dét vil være virkelig integrering.

Dessverre er det små sjanser for at det skjer, og ansvaret ligger hos en norsk samfunnselite som ikke har villet ta ubehaget med å lære nye borgere hva demokrati og ytringsfrihet er. I et demokrati må vi tåle forskjellige meninger.

Dette er en fundamental svikt. Ved å gå inn på muslimenes krav om å gjøre noe med retorikken, vil man velge bort ytringsfrihet. Det er så mange konflikter og gnisninger både mellom gruppene og innad, at det å skulle innføre overvåkingsorgan for å påse at man er tilstrekkelig islamofil, vil øke potensialet for flere angrep, ikke svekke det!

 

Og hvis du ønsker at det skal finnes medier hvor seriøs kritikk og informasjon kan komme til uttrykk, så bør du støtte Document.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.