Kriminalteknikere undersøker huset. Det blir funnet en død person i dette huset og det knyttes til moskéskytingen i Bærum lørdag.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den siktede Philip Manshaus (22) ble avhørt natt til søndag.

– Det har vært gjennomført et kort avhør. Det er alt jeg vil si nå, skriver advokat Unni Fries i en tekstmelding til NTB søndag morgen.

Manshaus er siktet for drap på et nært familiemedlem i felles bolig på Eiksmarka.

Det er fremdeles mange uavklarte spørsmål. Politiet sier de foreløpig ikke etterforsker saken som en terrorhandling og sier at trusselsituasjonen er uendret.

Men Politidirektoratet grep inn og bestemte at det er skjerpet vakthold foran moskeer søndag, hvor den muslimske høytiden eid, feires. Alle politifolk i Oslo skal være bevæpnet. Nordmenn har også meldt seg som frivillige vakter.

Bevæpning i Oslo

Politidirektoratet skriver i en pressemeldingnatt til søndag at det foreligger ingen konkrete trusler, og det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje.

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

I tillegg til at de iverksetter trygghetsskapende tiltak i forbindelse med eid, bevæpnes også alle politifolk i Oslo politidistrikt. Bevæpningen ble iverksatt lørdag kveld og varer fram til søndag formiddag. Politiet skal vurdere søndag om bevæpningen skal forlenges.

– Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på en pressekonferanse lørdag kveld i forbindelse med skyteepisoden på en moské i Bærum.

Også innsatspersonell som jobber i tilknytning til større arrangementer og folkeansamlinger, vil være bevæpnet, opplyser Politidirektoratet i pressemeldingen.

– Vi vurderer betydningen av hurtighet i responsen fra politiet som avgjørende for å sikre en best mulig beredskap, sier Smesrud. (NTB)

Frivillige

I tillegg har nordmenn meldt seg som frivillige vakter utenfor moskeene.

Leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge opplyser til NTB at rundt 40–50 personer har tatt kontakt i ulike kanaler. Også andre religiøse personer har tatt kontakt.

– Denne støtten viser at vi, både muslimer og ikke-muslimer, står sammen mot dette forferdelige angrepet. Vi skal sammen møte dette hatet med samhold og kjærlighet, skriver Diriye i en pressemelding natt til søndag. (NTB)

Islamsk Råd Norge : Mener muslimhat har fått bre seg

Islamsk Råd Norge sendte ut en pressemelding i natt der de sier at muslimhat har fått bre seg. Myndighetene anklages for ikke å ta tatt utviklingen på alvor.

– Terrorangrepet i Bærum er et resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge, uten at norske myndigheter har tatt denne utviklingen på alvor. Høyreekstreme og hatefulle holdninger har blitt en hverdagskost for norske muslimer, skriver Diriye i pressemeldingen. (…)

– Når muslimer og andre minoriteter omtales som en invasjon/trussel av opinionsdannere, er det logiske resultatet av dette at enkelte i samfunnet ser det som maktpåliggende å bekjempe disse gruppene med vold. Den militante retorikken mot muslimer er en alvorlig trussel mot fredelig sameksistens og samhold i det norske samfunnet.

Vil ha tiltak

Islams Råd Norge sier de lenge har ønsket tiltak, men ikke noe har skjedd.

De mener det er på tide at myndighetene erkjenner at muslimhat, islamofobi og høyreekstremisme i seg selv er samfunnsdestruktive holdninger.

– Vi ser resultatet av det i dag, og konsekvensene av at norske myndigheter over lang tid har over sett denne problematikken, skriver Diriye.

Ikke mottatt trusler

IRN kjenner ikke Manshaus og er ikke kjent med at det har kommet inn trusler mot moskeer i Norge.

Diriye sier til NTB at de ikke kjenner til den siktede.

– Moskeen i Bærum eller andre moskeer i Norge har så vidt vi kjenner til ikke mottatt trusler vi kan karakterisere som dette, sier han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂