Sakset/Fra hofta

Partileder Audun Lysbakken taler til landsmøtet i SV på Gardermoen den 29. mars 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

mandagens VG mener SV-leder Audun Lysbakken at Norge må erklære en «nasjonal nødsituasjon». Grunnen skal være at det har gått ras i Jølster. Han tror visst det er første gangen noe slikt skjer her i landet. Lysbakken kan ta det helt med ro, hans panikk er faktisk helt ubegrunnet. Han vet det trolig selv.

Krisemaksimering og hysteri har på mange måter blitt kjennetegn for partiet SV. Det kan muligens ses som et desperat rop på oppmerksomhet. Dessverre gjennomskues ikke dette av den bevisstløse del av norsk presse (dvs. størstedelen).

Ser syner

For det er ikke måte på hvilke kriser vi ifølge Audun Lysbakken allerede befinner oss midt oppi – her og nå. Lysbakken har fått med seg at det er gått ras i Jølster. En mann er beklageligvis omkommet, en bil er gått tapt. Med andre ord er det ikke noen direkte formidabel katastrofe i nasjonal sammenheng. Men like fullt taler Audun Lysbakken nærmest i fistel om at Norge dermed er i en «nødsituasjon», på linje med krigsutbrudd og massive, katastrofer i Armageddon-klassen.

Han ser nemlig for seg at dette raset er et «tegn» på et kommende, gigantisk Ragnarok. Jorda vil gå under, det er kun kort tid igjen osv. Alt skal ha sammenheng med at noen av oss fortsatt kjører bil, at det bores etter olje, at det sykles for lite, spises for mye kjøtt og at folk reiser med på ferie med fly.

Lysbakkens utbrudd får (selvsagt) full støtte av partiets klimafanatiker nr. 1, Lars Haltbrekken, som mener noe sånt som at mer el-biler og el-båter kan stanse rasene. VG-journalisten lar ham slippe unna med dette hodeløse babbelet. Null kritiske spørsmål derfra.

Lysbakken trenger hjelp. Her kommer den:

Hvordan kurere den typen irrasjonell panikk og virkelighetsfjernt tankespinn som tydeligvis har grepet Audun Lysbakken, Lars Haltbrekken og en del andre i norsk offentlighet? Det er ikke godt å si. Men la oss gjøre et lite forsøk – vi vil ikke ha på oss at vi ikke gjorde vårt for at disse plagede figurene skulle bli kvitt sine tvangsforestillinger.

Kanskje noen enkle statistiske data fra historien kan ha effekt? Fakta kan i hvert fall gjøre bot på den lidelsen som heter akutt kunnskapsmangel, noe som også later til å være utbredt i SV-kretser.

La oss se på statistikk over ras i Norge siden år 2000 (inkludert snøras). Det er denne perioden som ifølge Lysbakken «beviser» den katastrofale utviklingen vi nå er inne i, og som berettiger «nasjonal nødsituasjon»:

I denne perioden har det gått 19 ras, inkludert Jølster. Antall omkomne: 37.

La oss sammenholde det med perioden fra 1980 til 2000, en periode som formodentlig var «normal» i Lysbakkens verdenbilde:

I perioden 1980 – 2000 gikk det 22 ras. Antall omkomne: 44.

Hm, underlig. Det er faktisk registrert FÆRRE ras og FÆRRE omkomne i nåværende periode enn i den foregående. Likevel er det altså nå Lysbakken og hans meningsfeller mener krisen er over oss. Det var tyst om noen slik krise i forrige periode.

For ordens skyld, la oss kikke på perioden før det igjen også, altså 1960-1980:

Antall ras 1960 – 1980: 19. Antall omkomne: Noe over 40, (tallet er upresist, da det i forbindelse med steinskredet i Levanger i 1975 er oppgitt «flere omkomne»).

Det er med andre ord ingen grunn til å rope ut i panikk om krise & katastrofe av oppblåste medieoppslag om et jordras. Heller ikke om et par varme, fine sommerhelger i deler av landet. Slik har det nemlig alltid vært gjennom historien.

Så, pust med magen, ta det med ro, livet er for kort til å bekymre seg over innbilte problemer.

Alle statistiske data er fra Wikipedia, der det ligger omfattende og detaljert liste over referanser.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.