Justisminister Jøran Kallmyr uttrykte for noen dager siden bekymring over at private redningsaksjoner i Middelhavet kan lede til økt flyktningstrøm. I en artikkel av NRK hvor det nærmest etterlyses flere asylsøkere, ble det lavere antallet som Norge har mottatt, satt i sammenheng med båtmigranter i Middelhavet.

Det mottas få asylsøknader i Norge om dagen.

Under flyktningkrisen i 2015 nådde antallet mottatte asylsøknader 31.110, mens det i 2018 ikke var flere en 2660 som søkte om asylopphold, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet.

Dette har NRK koblet opp mot justisministerens kommentar:

– Vi er bekymret for at de private redningsaksjonene i Middelhavet gjør at flere flyktninger tør å krysse fra kysten av Afrika til Europa.

– Det kan utløse at flere flyktninger velger å krysse havet enn de private noensinne kan redde, fortsetter Kallmyr.

– Vi frykter at man gir et inntrykk av at hvis man kan komme seg om bord i skipet til en frivillig organisasjon, blir man tatt til land i Europa. Det vil lede til at flere vil reise, sier Kallmyr.

Det er altså de frivillige organisasjonene Jøran Kallmyr tar for seg. Italia har allerede fastslått at flere av disse står i ledtog med menneskesmuglere.

Artikkelen avsluttes med et angrep på Jøran Kallmyr av SVs Lars Haltbrekken, som sier:

– Jeg synes dette er en helt hårreisende uttalelse.

Det var ikke nok. NRK slengte på Tiril Skarstein, som er medierådgiver i Flyktninghjelpen.

Hun «bedyrer at flyktningene i leire i land som Libya også er vårt ansvar».

– Vår bekymring kan ikke stanse ved Middelhavets grenser, sier Tiril Skarstein.

Journalist Sven Egil Omdal synes ikke at Lars Haltbrekken og Tiril Skarstein gikk langt nok i kritikken av Jøran Kallmyr. Han tok til twitter og la ut følgende melding:

Dette var kanskje ment som mørk humor, men kommentaren mottok flere oppsperrede øyne enn smil i kommentarfeltet. De som påpekte at dette var lavmål (ikke minst fordi Omdal er journalist), fikk alle samme svar av Omdal:

Jeg tror nok samtlige fikk med seg konteksten. Og den uspiselige kommentaren ble ikke mer spiselig av den grunn. Bytt ut «Jøran Kallmyr» med «migrant» eller «neger», så ville Sven Egil Omdals kommentar ha vist sin stygge natur.

Omdal mener at de private «redningsselskapene» som Sea Watch representerer, er et humant alternativ. Og at alle som ikke støtter dette, som Salvini og Jøran Kallmyr, er inhumane.

De inhumane, som mener at redningsaksjonene øker den farlige trafikken over Middelhavet, kan vi bare la drukne selv, er Omdals konklusjon. Et nesten ufattelig lavt nivå, som avslører nettopp hvor «humane» aktivistene på venstresiden er.

Omdal omtaler seg selv som «byvandrer i Paris». Han trenger å besøke nye og mer spennende mono multikulturelle bydeler i Paris, hvor fruktene av hans og hans likes godhet kan nytes til fulle.

Sven Egil Omdal leder i tillegg et utvalg fra Presseforbundet som tar for seg medienes kildebruk. Det inkluderer også eventuelle endringer i Vær varsom-plakaten. Han har også vært leder av Pressens faglige utvalg. Omdal er kjent for sterke meninger, og i 2016 sammenliknet han Trump med Hitler.

Hatefulle kommentarer på Twitter hvor man spøker med ideen om en druknende justisminister, er tydeligvis en helt annen sak for gullpennvinner Sven Egil Omdal. Men ytringsfriheten skal testes, og vi oppfordrer Omdal til å trykke sin «morsomme» Twitter-melding hvor han ønsker justisministeren død, på forsiden av Stavanger Aftenblad, slik at alle kan se hvor Omdal står i spørsmålet om hva som er humant i dagens verden.

Gullpennen han mottok av Riksmålsforbundet i 2009, kan han med hell returnere.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.