Dagsavisen tar det helt ut og publiserer en lederartikkel med: «Fuck off, mrs. Hopkins». Hva med å gjøre det avisen får millioner av kroner i statsstøtte for å gjøre, nemlig god, gammeldags journalistikk!?

De fleste har nok fått med seg at Katie Hopkins har besøkt Oslo og holdt foredrag denne uken, arrangert av Document. I forbindelse med besøket la hun ut en kort videosnutt der hun står utenfor en moské i Åkerbergveien i Oslo, med betraktninger rundt Oslo og befolkningsendringene som skjer også i østlige deler av hovedstaden.

Hopkins kunne muligens valgt et mer egnet sted for sine betraktninger, det er ikke Gamle Oslo som opplever den største befolkningsutskiftningen i Oslo, men i stedet for nøkternt å påpeke dette, så tar Dagsavisens lederskribent det helt ut og skriver med bred penn; fuck off! Dette blir selvsagt forsvart med den store selvfølge; «Oslo har sagt tydelig ifra; du kødder ikke med byen vår. Når en britisk rasist kommer til Oslo, til vår by, og sprer sin gift, gjør vi et unntak. Og det i et språk ukas minst velkomne gjest forstår: Fuck off.»

Dagsavisen er tydelig:» Mrs. Hopkins hevder i posten på nett at «det er få nordmenn å se», og at «segregeringen er langt framskredet». Det kan hun si bare fordi hun gir suverent blaffen i fakta, og derfor er hun farlig. Historien har vist oss at insisterende løgner kan skape destruktive «sannheter».»

Dagsavisen er åpenbart heller ikke særlig interessert i fakta, for det er jo helt korrekt at segregeringen er kommet temmelig langt, også i Gamle Oslo. To av barneskolene i bydelen, Vahl og Tøyen, har i mange år slitt med å holde på elever med norsk bakgrunn og har hatt rundt 90 prosent minoritetsandel de siste ti-årene. I Gamle Oslo har andelen nyfødte med ikke-norsk mor gått fra 24 prosent til 33 prosent på ti år.

Men Dagsavisen viser ikke bare til den konkrete filmsnutten. De skriver avslutningsvis; «du kødder ikke med Oslo. Du lyver ikke om byen vår. Og du mobber ikke kameratene våre.»

Mener da Dagsavisen at statistikken og SSB også lyver om befolkningsendringene i Oslo? Og vil de karakterisere Islamic Culture Centre – ICC – Bjørndal som en av kameratene? Eller er de overhodet interessert i å sjekke nærmere hva som blir spredt av budskap i denne moskeen eller andre moskeer i Oslo? ICC – en moske som er knyttet til en bevegelse som kan karakteriseres som strengt islamistisk. Det er kanskje der Hopkins burde stilt seg opp. I 2007 hadde 17 prosent av nyfødte i delbydel Bjørndal ikke-norskfødt mor. I 2017 hadde dette tallet økt til 81 prosent. En formidabel økning på 10 år!

Eller hva med Stovner moske? I 2014 inviterte Islam Net til arrangementet «End of days – the hour is closer than you think» med en kontroversiell hatpredikant, Yusha Evans, nettopp i Stovner moske. Bakgrunnen på plakatene som var hengt opp rundt i bydelen viste røyk fra skyskrapere som kunne gi assosiasjoner til terroren 11. september 2001. I delbydelene Fossum og Rommen på Stovner hadde 97 prosent av de som ble født i 2017 mor med innvandrerbakgrunn, en økning fra henholdsvis 77 og 65 prosent i 2007.

Muligens valgte Hopkins en moske og et område av byen der  befolkningsendringene i byen ikke er så voldsomme eller aller mest synlige (for de som av og til ferdes på Grønland, så bør det likevel være ganske åpenbart). For Dagsavisen og deres lille skare av lesere – og de som åpenbart har lukket både ører og øyne for utviklingen i Oslo, så ble dette en fin anledning til nok en gang å spre «edder og galle» – og være aktivist, heller en journalist.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂