I det stille, og langt vekk fra medienes oppmerksomhet, ble Mar Georgis-kirken i Soran, øst i irakisk Kurdistan i dag gjenåpnet med hjelp fra det av mange utskjelte Ungarn.

Det er kun de kurdiske nettstedene Kurdistan24 og Rojname som bringer denne nyheten. St. Georg-kirken ble opprinnelig bygget i 1980, i det som den gang var en liten kristen landsby. I dag er byen, som også kalles Diyana (Diana), etter det kurdiske ordet for ‘kristen’, en av de raskest voksende byene i irakisk Kurdistan. Fra 27.000 innbyggere i 1991 har Soran nå oppimot 200.000 innbyggere.

Årsaken er ifølge wikipedia først og fremst en stor tilflytting av kristne som har flyktet fra Iran. Soran omtales også som byen for fredfull sameksistens, der kristne og muslimer er gode naboer.

Ungarns statsminister Victor Orbán som i går fikk ros av USAs president Donald Trump for å å «ha tatt vare på landet sitt» fortjener også ros for å ha støttet de kristne i Kurdistan. Foruten å ha gitt våpen, ammunisjon og soldater til hjelp i kampen mot IS, bidro Ungarn i fjor til å åpne en skole i Erbil, for internt fordrevne kristne. Mer enn 125.000 kristne måtte flykte fra områdene fra Niniveh-slettene og Mosul etter det såkalte islamske kalifatet inntok området i 2014.

 

 

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂