Migranter venter utenfor utlendingskontoret i Brussel den 4. september 2015. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix.

En ny studie som er utført av stiftelsen Ceci n’est pas une Crise, viser at folk i Belgia stiller seg massivt avvisende til asylsøkere, melder den belgiske avisen Le Soir.

Denne undersøkelsen, som er gjennomført under ledelse av sosiologen Benoît Scheuer med et representativt utvalg av befolkningen i landet, reiser spørsmål. Et flertall av de spurte mener at Belgia tar imot for mange asylsøkere, og tar til orde for utvisning av flyktninger og mot familiegjenforening… Det er bare knapt en tredjedel av de spurte som ikke tror at flyktninger kommer for å utnytte systemet.

Nesten halvparten av de spurte er tilhengere av å utvise personer som er kommet ulovlig til landet selv om det skulle være ensbetydende med å sende dem tilbake til diktaturer. 37 prosent sa seg derimot uenige i dette.

Respondentenes innstilling til asylsøkere er sterkt forbundet med synet på EU:

Jo mer en person er tilhenger av et sterkt Europa, desto åpnere er vedkommende for å ønske flyktninger velkommen. Studien forklarer: «Bortsett fra et radikalt mindretall har avvisningen av andre sannsynligvis mest å gjøre med en følelse av ikke å være beskyttet, fremfor alt frykten for en kulturell trussel, for en sosial og økonomisk nedgradering og tap av status.»

Det gir status og trygghet å bo i et land hvor man føler seg hjemme. Overnasjonalitet og demografiske endringer svekker den følelsen for mange.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂