Nytt

Med 344 mot 286 stemmer sa Underhuset igjen nei til Theresa Mays brexit-avtale med EU. May sa at hun ville trekke seg fra stillingen som statsminister hvis hun fikk aksept for avtalen. Nå er det usikkert hva som skjer videre. Mandag skal det igjen stemmes over de alternativene som var nærmest å bli akseptert forleden da representantene stemte for åtte ulike forslag. Sannsynligvis vil det kunne bli et flertall for tollunion, for det er flest remainers i parlamentet.

Det snakkes også om at Theresa May kan utlyse et parlamentsvalg.

Men Theresa May kan også tenkes å be EU om en lang forlengelse. Det er det tvilsomt om hun får. EU er slitne av Storbritannia som ikke kan bli enig med seg selv om hva de vil. Og de ønsker neppe at brexit skal dominere EUs agenda i flere år fremover. Remainer-tilhengerne vil helst ha en lang utsettelse. Så lang at Storbritannia ikke forlater EU og heller avholder en ny folkeavstemning.

Det er ikke usannsynlig at Storbritannia krasjer ut av EU uten noen avtale den 12. april. I EU snakkes det da også høyt om at det er blitt mer realistisk å se for seg en brexit uten avtale.

12. april er siste frist for Storbritannia til å melde fra om kandidater til EU-valget i mai. Hvis Storbritannia skal få en lang forlengelse, så må de også delta i EU-valget i mai. Og det ønsker ikke EU. De har innkalt til krisemøte 10. april.

Landet og parlamentet er dypt splittet. Og folk er sinte på begge sider.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!