Parlamentet skal stemme over Brexit-avtalen tirsdag 15. januar, opplyser BBC. Avstemningen skulle funnet sted i desember, men ble utsatt da Theresa May forsto at hun kom til å tape.

Hvordan det stiller seg nå, er usikkert. Mange krefter river i Brexit og har bakenforliggende motiv. Ikke minst er det sterke krefter som ønsker å torpedere hele utmeldingen. De forsøker å presse Storbritannia i kne slik at de blir sittende igjen bastet og bundet av EUs regler, men uten innflytelse. Eller de vil, som Tony Blair, ha en ny folkeavstemning.

May said on Sunday that Britain would be in uncharted territory if her Brexit deal is rejected by parliament, despite little sign that she has won over sceptical lawmakers. (reuters)

Britene forbereder seg på en hard Brexit,  dvs utmelding uten avtale. Storbritannias utmarsj kan komme til å påvirke EUs fremtid.

Storbritannia forlater EU i slutten mars.

Deretter blir det opp til de gjenværende 27 medlemslandene å stake ut en ny kurs for Europa. Stats- og regjeringssjefene skal etter planen møtes i byen Sibiu i Romania allerede 9. mai for å begynne arbeidet.

To uker etter skal det velges et nytt EU-parlament, uten seter til britene.

Deretter skal det velges et helt nytt EU-lederskap. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.