Andrew McCabe er topp-politimannen som blandet rollen som politi og politiker uten å være klar over det. Han tror fortsatt at han er den uhildede politimannen lenge etter at han ble avsatt for å lyve. Nå avslører han at de på ramme alvor diskuterte å få presidenten avsatt. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/Scanpix

Amerika sitter fascinert og ser på spillet om Trump og Russia collusion. Bob Muellers etterforskning har kjørt seg fast. Alle som har bevart en viss realitetssans – i det minste på kammerset – vet at Mueller ikke har bevist noen collusion. Det er medier som er langt ned på næringskjeden, som norske, danske og svenske, som tar de fortsatt hysteriske oppslagene i New York Times, Washington Post og CNN for god fisk.

Hvis man hører godt etter, kommer det også der frem at det ikke er funnet noe. Allerede da Bob Mueller ble utnevnt – 17. mai 2017 – sa nestleder for kontraetterretning, Peter Strzok om Muellers oppdrag: There is no there, there. Han hadde ledet samme type kontraetterretning mot Trump, kalt Crossfire Hurricane, siden juli 2016, og brukt infiltrasjon, provokasjon og selvsagt overvåking over en lav sko. Når dette apparatet i løpet av ni måneder ikke klarer fange opp noe, ikke en tråd de kan følge opp, sier man som Strzok: – Det er ingenting der.

Men den politiske kampen gikk videre, og det later til at noen i Justis og FBI etter hvert trodde på sine egne forestillinger. De ville forvandle fantasier til virkelighet. Når man har stor makt, kan man det. Et stykke på vei. Inntil man møter hva som på fagspråket kalles blowback. Hvis hypotesene ikke er forankret i virkeligheten, vil de før eller siden slå tilbake.

Politi som politikere

Andrew McCabe ble avsatt, to dager før han skulle gå av med en fet pensjon, ikke av Trump, men av justisminister Jeff Sessions. Hvorfor? Fordi generalinspektør Michael Horowitz hadde dokumentert at McCabe hadde løyet flere ganger om sine lekkasjer til mediene.

Når noe så vanlig som en lekkasje var avskjedigelsesgrunn, var det trolig fordi det inngikk i et mønster: Obama-folkene hadde lekket som gale helt siden høsten 2016 i håp om å stoppe Trump. Embetsverket gikk til krig mot Trump sammen med den politiske ledelse. Vi ser lignende tendenser i flere vestlige land: Embetsverket er så tungt forankret til venstre at det nekter å arbeide for en kursomlegging, men forsøker å sabotere en ny kurs. Dette er den samme eliten som sier at demokratiet er i krise og trues nedenfra.

Fete år

Motstanden mot Trump gikk langt inn i det Republikanske partiet. Under George W. Bush var også Republikanerne blitt partiet for globalisme og en elite som ble søkkrik gjennom fri flyt.

Det var ikke tilfeldig at «oppo research» som det kalles, forsøket på å finne materiale som kunne kompromittere Trump, ble initiert av en republikansk rikmann. Men det var da Hillary og Demokratene overtok at en britisk eks-agent med mange år i Moskva bak seg ble koblet inn, og dermed Russland-sporet.

I 1964 kom en film Seven Days in May som er en filmatisering av boken av samme navn av Fletcher Knebel and Charles W. Bailey . Den handler om en president som vil inngå en nedrustningsavtale med Sovjetunionen. Det opplever det militærindustrielle kompleks som en trussel, og de planlegger et kupp.

Kommer trusselen alltid fra høyre?

Filmen har vært en referanse for at USA har hatt kontroll med dette komplekset. De militære og etterretningen har aldri blandet seg inn i politikken, heter det.

Konvensjonell oppfatning tilsa at trusselen alltid kom fra høyre. Nå har avsløringen av Sammensvergelsen mot Donald Trump vist det motsatte: Forsøket på å avsette en president kom fra venstre.

Vi vet mye om hva som har foregått, og heldigvis: Andrew McCabe gjør som sjefen: Han skriver bok og kaller den: The Threat: How the FBI Protects America in the Age of Terror and Trump. 

En sidestilling av landets leder med terror? Kanskje ikke spesielt smart. McCabe har gått ut av rollen som politimann og blitt politiker. Det samme gjorde Comey. Det smaker av hevn. De vil ta igjen.

Gjør som politikere – lyver

Men samtidig er McCabe en som ikke klarer å la være å avsløre hvordan operasjonen mot presidenten rullet videre: Avlytting og avsettelse ga amerikanerne hakeslepp.  At landets justis- og politiledelse på ramme alvor kunne diskutere muligheten av å avsette presidenten, gjør inntrykk. Det ble ikke noe av. FBI-jurister sa det ikke ville føre frem. Men ønsket var der om å annullere resultatet av et demokratisk valg. Dvs. Demokratene hadde gitt seg selv en anledning til å si at Trump kunne takke Putin for seieren. Som James Clapper sa: De 80.000 stemmene i Wisconsin kunne han takke Putin for.

At Trump har skadet Russlands interesser langt mer enn Obama noen gang gjorde, fikk de ikke med seg. Olje- og gasspris betyr alt for Russland.

Politikere lyver. McCabe er blitt politiker, og bruker løgn som våpen. Han sier at han informerte de åtte tverrpolitiske lederne av de viktigste komiteene i Kongressen, populært kalt Gang of Eight: Ingen av dem protesterte, sa McCabe. Han holdt dem løpende underrettet om at han hadde iverksatt to nye undersøkelser av Trump: en kriminell og en kontraetterretning.

– Men, sier Trey Gowdy, som selv har bakgrunn som statsadvokat: – McCabe vet at vi ikke kan kommentere fortrolig informasjon offentlig.

Blant dem McCabe skyver foran seg, er Speaker of the House, republikanske Paul Ryan og Devin Nunes, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Gowdy sier McCabe lyver. Hvis McCabe hadde informert Gang of Eight om to nye undersøkelser mot presidenten, ville Nunes og Ryan tatt det opp i komiteutspørringer.

Gowdy, formerly a member of the House Judiciary Committee, said he believed McCabe wasn’t telling the truth and that Nunes and Ryan did not know about a second investigation.

“There were three investigations into a duly elected president. The Peter Strzok one from July of 2016 and then McCabe started a counterintelligence [probe] and if he’s telling the truth, started a criminal probe into the president of the United States,” Gowdy told Martha MacCallum.

“I listened to Devin and Paul quiz the [Justice Department] and the FBI for hours on multiple occasions about the one counterintelligence investigation, we all knew about it. I find it stunning that they would know about a second one and not say a single solitary word.”

McCabe overspiller: Han glemmer at Republikanerne fortsatt kontrollerer Senatet. Der sitter Lindsey Graham som ny leder av justiskomiteen. Graham varsler allerede nå at han vil stevne McCabe for komiteen. Det medfører straffeansvar å lyve.

 

 

Gowdy challenges McCabe’s claim congressional leaders didn’t object to Russia counterintelligence probe