Frans Hals (1582-1666) – Luttspilleren (c. 1623-24)
Olje på lerret, 70 x 62 cm, Louvre, Paris.

En god venn minnet meg forleden på at vi i tenårene ofte satt hjemme hos ham og lyttet til viser av Jens Gunderssen (1912-1965). Det var da jeg vandret inn i visenes verden og oppdaget verdiene der. Gode tekster og god musikk kunne gå hånd i hånd med gode fremførelser. Alle kunstneriske kvaliteter kunne være til stede. Og den gode visen var og er for alle. Så hvorfor ikke også for Documents lesere? – spurte han.

Jens Gunderssen var jurist av utdannelse, men ble etter hvert kjent som skuespiller, instruktør, radioteatersjef, lyriker og visesanger. Han engasjerte seg i norske og nordiske kunstnerorganisasjoner og var blant initiativtakerne til Visens Venner i 1944. I begynnelsen sang han ofte andres viser, men etter hvert skrev han egne visetekster og komponerte egne melodier. Han er fyldig omtalt på nettet.

Nedenfor har jeg lagt inn fire av visene hans som jeg selv er spesielt svak for. Jeg har valgt innspillinger hvor tekstuttalen god, og hvor ulike sangere får presentere seg. Tekstene finner man her.

De glade ghibelliner – Tekst og melodi av Jens Gunderssen

La meg begynne med en vise som virkelig fengslet meg i ungdommens vår. En vise som fremdeles får blodet til å flyte raskere i årene mine og tenner ilden i en gammel kropp. En vise om den gang da menn var menn, og kvinner var kvinner!

På 1100 og 1200-tallet foregikk det i Italia en blodig strid mellom keiser og pave. Ghibellinerne støttet keiseren av Det tysk-romerske riket, guelferne støttet paven og Kirkestaten. Da kampene var over, dro ghibellinerne omkring og herjet på egen hånd, og det er bakgrunnen for teksten.

På dansen – Tekst og melodi av Jens Gunderssen

Så forlater jeg de eldgamle dager og fjerne egner og nærmer meg vår egen tid i vårt eget land.

Virkeligheten er blitt mer triviell, og en stakkars mann kunne lett komme til kort i konkurransen om det smukke kjønn. Her en liten hverdagstragedie som rammer hardt når den rammer:

Vuggevise eller Vinden rider – Tekst og melodi av Jens Gunderssen

Men heldigvis finner mange av oss en hjertenskjær som vi kan dele livet med. Etter hvert blir det barn av det, og tiden er inne til vuggevisen, kanskje den mest kjente og beste av alle visene.

12. januar 1954 sang han den i fjernsynet, og gjorde den dermed til det første offentlige og offisielle TV-kulturinnslaget i NRK.

På trammen – Tekst og melodi av Jens Gunderssen

Så har tiden kommet og gått, og håret har fått sin sølvertråd. Sommerkvelden siger inn over oss, og like ubønnhørlig som sommernatten nærmer seg, glir livsløpet vårt inn i sin siste fase.
For meg er denne visen en enkel og vidunderlig skildring av en gammel mann ved havet og av hans uendelige og misunnelsesverdige sinnsro. Måtte den bli mange av oss til del!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂