Fremveksten av den EU-skeptiske nasjonalpopulismen Europa rundt, har fått alarmklokkene til å ringe hos en globalistisk politisk elite som begynner å kjenne kald trekk på rumpa.

Men noe troverdig forsvar for en status quo som stadig flere mennesker er misfornøyd med, glimrer enn så lenge med sitt fravær. Noe vesentlig politisk nytt er heller ikke å se.

Enter den kjente franske filosofen Bernard-Henri Lévy.

Bernard-Henri Levy. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix.

Mens hans offentlige kolleger i bransjen Alain Finkielkraut, Michel Onfray og Jean-Claude Michéa i likhet med rundt åtti prosent av de spurte i Frankrike anser de gule vestenes opprør som et legitimt folkelig sinne mot den politiske eliten, kommer BHL den samme eliten til unnsetning mot det han har kalt de «brune» vestene.

Lévy har en tid gjort seg bemerket som en forkjemper for Den europeiske union i sin nåværende form, og har blant annet tatt kraftig til orde mot Brexit, som etter hans mening er vanvidd. Med et énmanns-filosofishow kalt «Last exit before Brexit» forsøkte han i London i fjor sommer å få britene til å omgjøre beslutningen som ble truffet ved folkeavstemningen i 2016.

Nå har Bernard-Henri Lévy satt seg et enda høyere mål: Han skal personlig bekjempe den europeiske populismen med en ny forestilling av halvannen times varighet, «Looking for Europe», som skal settes opp ved teatre i 21 europeiske byer i tiden frem mot EU-valgene i slutten av mai.

Filosofen har tirsdag redegjort for sitt prosjekt overfor den italienske avisen La Stampa. Ingen skal beskylde BHL for å snakke i små bokstaver. I teatrene skal han personlig «gjenopplive dette late Europa».

Alternativet er angivelig armageddon:

«Europa er i ferd med å dø, mens populismen vinner. Vi risikerer at det neste EU-parlamentet vil få et eurofobisk og nasjonalistisk flertall. Etter evne kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for at denne skammen ikke skal bli virkelighet, slik at barna våre ikke må bære konsekvensene. Dette blir min form for valgkamp, ikke som kandidat, bare som en fri mann.»

Lévys turné Europa rundt er en popstjerne verdig. Den begynner ved Franco Parenti-teatret i Milano den 5. mars, og deretter følger Brussel, Amsterdam, Genève, Lausanne, Wien, Barcelona, Madrid, Kiev, Athen, Tirana, Budapest, Gdansk, Berlin, Roma, Praha, København, Dublin, Lisboa og Stockholm, innen maratonløpet avsluttes i Paris den 20. mai – en uke før valget «som blir det viktigste i unionens historie».

Initiativet skal bestå i at «fornuftens stemme» utfordrer den populismen og nasjonalismen som etter Lévys oppfatning ledsages av en økende xenofobi og antisemittisme. (Men er ikke dagens antisemittisme først og fremst importert fra muslimske land?)

Lévy inntar med dette en slags rolle som predikant:

«Jeg skal reise rundt og forklare hvorfor Europa er en vakker tanke, for det er den siste mulige utopien for våre unge, og den eneste løsningen for våre land. Europa trues fra utsiden av Trumps og Putins angrep, og fra innsiden av dem som ikke tror på Europas verdier, den frie tanken, humanismen eller det representative demokratiet. Europa trues fremfor alt av vår latskap. I femti år har vi trodd at Europa ville klare seg selv, men sånn er det ikke. I Frankrike, men også i Italia, er altfor mange overbevist om at kampen allerede er tapt. De mener at Marine Le Pen er fascist, men at hun likevel kommer til å vinne før eller senere. Sånn er det ikke.»

I Europa kommer diktatorene nå ut av valgurnene, sa han nylig i et intervju med Die Welt.

Trenger egentlig populistene i Europa venner med en til de grader oppblåst og innbilsk fiende som Bernard-Henri Lévy?

Torino-avisen ser ut til å være inne på lignende tanker:

Men, monsieur Lévy, populistene går jo ikke i teatret, de leser ikke aviser, og de har generelt liten sans for kulturen, som de snarere anser som tjenerskapet til en elite som må bekjempes, og som De er en del av. Det blir vanskelig å få dem til å skifte mening…

«Jeg håper at de som ser forestillingen, kommer til å spre budskapet vårt. Jeg er ikke ute etter å overbevise dem som allerede er overbevist, men å sette mot i dem og få dem til å bryte tausheten.»

Lévy erkjenner at dette arbeidet først og fremst vil måtte utføres av personer tilhørende eliten. Men disse er også en del av folket, forklarer den franske filosofen, som analyserer dagens situasjon på denne måten:

«Hatet mot eliten er demokratiets virkelige sykdom.»

Det er ingen enkel jobb Lévy har satt seg fore å gjøre. For de aller fleste mennesker Europa rundt er det den foraktfulle, arrogante og antidemokratiske holdningen hos en elite uten kontakt med vanlige mennesker som er det demokratiske problemet.

Og Lévy, som helst ser at britene ikke respekterer resultatet av en folkeavstemning, representerer denne eliten litt for godt. Europa kollapser hvis Brexit blir gjennomført, sa han til The Times og The Spectator i fjor vår. Det er naturligvis usant, men det illustrerer hvor innbitt globalistene kjemper mot reelt demokrati i Europa. Det blir en stor dag for demokratiet den dagen Brexit er i boks.

Da BHL holdt sin forestilling i London, antydet selv The Guardian at han fremstod litt vel høy på pæra. Det er fristende å ønske ham lykke til med turneen, som vanskelig kan bli uten ufrivillig komikk.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.