Som NTB opplyste tirsdag morgen, godkjente det britiske parlamentet mandag kveld omsider Brexit-planen til Theresa May. Dermed er det kun formaliteter som gjenstår innen statsministeren iverksetter utmeldingsprosedyren, noe hun ønsker å gjøre innen utgangen av mars.

En rekke kommentatorer har advart om at den økonomiske oppturen Storbritannia har hatt siden resultatet av folkeavstemningen ble klart i juni i fjor, kan ta en brå slutt idet øyriket får utsikter til å ende opp med helt andre betingelser enn før.


Mervyn King, foto: Issei Kato/Reuters/Scanpix.

Et intervju som Bank of Englands tidligere leder Mervyn King har gitt til Corriere della Seras London-korrespondent Giuliana Ferraino, kan tyde på at britene ikke lar seg affisere all verden av slike spådommer. For King snur faktisk problemstillingen på hodet: Storbritannia klarer seg, men hvordan skal det egentlig gå med EU?

Avisen spør den tidligere sentralbanksjefen innledningsvis om hvordan skilsmissen kan gå best mulig for seg. Kings anbefalinger er resolutte og pragmatiske:

Vi må forlate fellesmarkedet og tollunionen. Skilsmissen må være klar, slik at det blir minst mulig å forhandle om. Storbritannia har utvilsomt behov for en innvandringspolitikk: London bør garantere retten til opphold for alle EU-borgere som bodde i landet frem til folkeavstemningen. Siden kan vi diskutere en frihandelsavtale. Og jeg skal vedde på at de fleste EU-landene vil være glade for det, tatt i betraktning vårt store handelsunderskudd.

I det lange løp vil de negative virkningene bli svært begrensede, konkluderer King, som får Ferraino til å lure på hva han selv stemte. Han avviser å svare, men understreker at Storbritannia har rett til å bestemme over seg selv.

Det er litt bisart at verdens femte største økonomi skal gi avkall på suvereniteten. De som stemte for Brexit, er hverken rasister, fremmedfiendtlige eller dumme.

King vrir kniven rundt i såret:

Saken er at eliten har mistet forståelsen for folks behov. Brexit er ikke en reaksjon mot Europa: Britene elsker Europa, men de misliker pengeunionen og de er ambivalente overfor EU, som er svært forskjellig fra den gangen vi meldte oss inn i 1973. De største problemene for EU i dag er masseinnvandringen og euroen, som ikke har noenting med Storbritannia å gjøre. Vårt land står utenfor Schengen. Så jeg pleier å si at det er EU som har forlatt oss.

Korrespondenten tar opp striden mellom tyskerne og Den europeiske sentralbankens toppsjef Mario Draghi om hva som er den beste pengepolitikken. Hvem har rett? King peker på de velkjente strukturelle problemene med fellesvalutaen, som ikke blir borte:

Draghi befinner seg i en umulig situasjon. Tyskland trenger høyere rente og kurs på euroen i forhold til dollaren, mens Frankrike og Italia trenger lavere rente og svakere valuta. Men dette lar seg ikke gjøre med fellesvalutaen.

Virkningen av Draghis erklærte intensjon om å forsvare euroen «whatever it takes», er mindre enn før, mener King. Usikkerheten omkring euroens fremtid blir ikke borte. Han viser til den franske presidentkandidat Emmanuel Macrons uttalelser om at euroen trenger radikale reformer hvis den skal ha en fremtid, men at Tyskland ikke har latt seg rikke.

Er det tenkelig at eurosonen går i oppløsning?

Absolutt. I det korte løp blir det kaos. Tiden var ikke moden for pengeunionen uten en skatteunion, dette var et forferdelig feilgrep. Mange hevder at det vil bli en dyp krise som kommer til å fremtvinge en skatteunion. Men problemet er at man ikke kan danne en union uten tilstrekkelig legitim demokratisk støtte. Arbeidsledigheten, særlig blant de unge, er så høy at fremveksten av nye politiske partier som legger skylden på pengeunionen, ikke er til å undres over. De avfeies som populister, men kritikken deres er basert på økonomiske realiteter som eliten ikke forstår.

Den tyske økonomien går i praksis for fulle mugger på Sør-Europas bekostning. En skatteunion kunne bidra til større omfordeling, men ville etter Kings vurdering svekke Tysklands BNP med 5 prosent, noe tyskerne neppe er rede til. King er virkelig bekymret på EUs vegne:

Dessverre er de tyske politikerne motvillige til å forklare dette til sin egen befolkning. Vi går mot katastrofen.

 

Corriere della Sera, 14. mars 2017 (side 5, papir)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂