Sakset/Fra hofta

Kjære landsmenn.

Vi lever i en turbulent tid  hvor mange roper varsku.

Å piske opp skrekk og beven har blitt en folkesport for media og politikere, enten det kommer til kosthold, helse, naturfenomen, politikk eller eller klima. Når man leser aviser får man inntrykk av at døden lurer bak hvert busk, og alt er i ferd med å gå ad undas i løpet av få timer. Pussig nok er det bare eksperter, forskere og penger til profesjonelle pressgrupper som kan redde oss fra dommedag, så i år vil jeg snakke litt om alle farene vi er omgitt av, og om å bli gammel.

Når man blir gammel ser man mønstre andre ikke ser. Man lar seg ikke lure så lett lenger, for man har jo blitt lurt så mange ganger før, og det har ofte kostet mye penger. En ting som koster veldig mye penger i dag, er å redde jorden fra de voldsomme og farlige klimaendringene avisene våre skriver om hele tiden. Norge bruker stadig flere milliarder for å innfri forpliktelser de fleste ikke visste vi hadde, så jorden kan reddes og klimaet atter kan bli stabilt og trygt igjen.

Å komme litt opp i årene har sine ulemper, selv når man er konge. Fordelen er at jeg husker hvordan ting var før. Og en ting jeg husker ganske tydelig, at er klimaet før, var forbausende likt slik det er nå. Jeg ser rett og slett ikke noe til disse «voldsomme» klimaendringene: Fortsatt følger sommer vinter. Fortsatt varierer været voldsomt, som det alltid har gjort her i Norge. Fortsatt kan vi gå på ski i Nordmarka. Fortsatt ligger Bryggen i Bergen over vann, og fortsatt er det tåke på Holmenkolldagen. Er det ikke det da?

En annen ting jeg husker er en mann ved navn Al Gore. Han fikk nemlig Nobels fredspris for å varsle verden om voldsomme klimaendringer og krise for tjue år siden, men så skjedde noe rart: Alt han hevdet ville skje, har vist seg å være helt feil. Ingenting av spådommene hans har slått til. Folk under 30 kan ikke forventes å huske sånt, men vi oppegående eldre gjør det, og det får oss til å fundere.

Al Gore spådde både isfritt Nordpolen, katastrofal varme, og havstigning som ville senke flere av verdens storbyer innen 2020. Men det ser vi ingen tegn til, gjør vi vel? Han var litt som en bruktbilselger, med  bastante og kostbare påstander, som har vist seg å ikke stemme. Og til tross for at han tok fullstendig feil, lyttes det fortsatt til Al Gore, som kommer med nøyaktig de samme dommedagsvarslene i dag, og det blir jo litt tullete. Vi må lære av egne og andres feil, ellers går det jo helt galt.

Det sies at når man endelig blir så gammel at man forstår hvordan verden henger sammen, så er det ingen som lenger vil høre på deg. Jeg er imidlertig så heldig at jeg er kongen av Norge, så jeg vet at folk hører på meg. Og ut fra mine erfaringer våger jeg meg så si, at nå er det kanskje nok varsku, og kanskje er det på tide å dempe seg litt, bli litt mer edru og skeptisk til ikke bare dommedagsprofetene rundt klima men også alle andre advarsler på forsiden av avisene. Det kan nemlig være at vi kaster bort masse penger, på noe som ikke er så farlig som de som tjener alle pengene vil ha det til.

Samtidig vil jeg oppfordre våre politikere til å slutte å pålegge samfunnet og borgerne stadig større klimaavgifter, og i stedet avvikle disse – for sant å si virker de jo ikke. Det gjør faktisk ingen forskjell for det globale klimaet, og det er ikke pent å ta avgifter uten at folk får noe igjen for det. Nordmenn trenger pengene sine selv, og kan sikkert bruke dem mer fornuftig.

Jeg vil også si følgende: Jeg er konge i et vakkert land, og føler stor omsorg for det. Vi har vannkraft i massevis, og derfor trenger vi ikke disse vindmøllene som planlegges overalt i naturen vår, så la oss stoppe byggingen mens leken er god, og tenkte oss grundig om før vi gjør noe mer. Jeg og nordmenn flest er glad i naturen vår, og hvis andre land trenger vindmøllestrøm, så får de kanskje heller bygge dem selv.

Mitt nyttårsbudskap er altså at vi må roe oss ned, og finne tilbake til den norske roen, nøysomheten og det stoiske vi var så kjent for. Vi har aldri vært et lettskremt folk, og det kler oss ikke å holde på med noe som minner litt om panikk. Det er ikke nordmenn verdig.

Min spådom er at det ikke blir noen store klimaendringer i 2019 heller, det meste kommer nok til å gå bra likevel. Nyt heller vinteren og alt det rare været vi har her i landet, så får heller andre land ta seg av panikken.

Jeg ønsker dere alle et riktig godt, nytt klimaår.

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.