Nytt

Etter å ha ligget lavt i terrenget i lang tid, grep den italienske regjeringen onsdag omsider fatt i spørsmålet om landets eventuelle tilslutning til FNs migrasjonsavtale – en uke etter at Giorgia Meloni hadde brakt saken på dagsorden i Deputertkammerets spørretime.

Først ut var innenriksminister Matteo Salvini, som sa at den italienske regjeringen ikke har til hensikt å være tilstede i Marrakesh, men at den vil la det bli opp til parlamentet å avgjøre hvorvidt Italia skal gi sin tilslutning til avtalen.

Få minutter senere kom en kunngjøring fra statsminister Giuseppe Conte om det samme. La Repubblica siterer statsministeren:

«Global Migration Compact er et dokument som reiser temaer og problemstillinger som mange italienere har oppfatninger om. Vi finner det derfor riktig å ta debatten i parlamentet og la utfallet av den avgjøre den endelige beslutningen, slik det også er gjort i Sveits. Regjeringen kommer altså ikke til å delta i Marrakesh, men vil vente med å avgjøre en eventuell tilslutning til dokumentet til parlamentet har sagt sitt.»

Venstresiden var raskt ute med skarp kritikk av regjeringen, som ved utenriksminister Enzo Moavero Milanesi tidligere hadde signalisert at Italia ville undertegne migrasjonsavtalen. Dette svekker Italias internasjonale troverdighet, sier Graziano Delrio, som leder Det demokratiske partiets (PD) gruppe i Deputertkammeret.

Regjeringen får også kritikk for å ta samme side som Donald Trump og å underminere en global tilnærming til migrasjonsspørsmålet. Tidligere statsminister Paolo Gentiloni twitrer at Italia med dette blir mer isolert og får flere fiender og flere problemer. Den nær rituelle kritikken fra venstresiden virker de harde ordene til tross en smule resignert.

Så hva betyr dette? Er Italia i ferd med å si nei til avtalen?

Med tanke på at høyresiden i parlamentet kan forventes å stemme kompakt mot avtalen, og venstresiden kompakt for, vil tungen på vektskålen ligge hos Femstjerners­bevegelsen. Det interessante spørsmålet er således hva som vil skje internt hos Fem stjerner.

Innad i bevegelsen finnes også stor motstand mot masseinnvandringen, selv om deler av den er innvandringsliberal – og den har manifestert skepsis til overnasjonalitet før. Men i EU-parlamentet har Fem stjerner tidligere gitt tilslutning til avtalen. Det må dermed sies å være nokså åpent hva utfallet blir.

Dersom Fem stjerners representanter fristilles i saken, vil mange av dem stemme i tråd med den skeptiske folkemeningen. Da sier parlamentet sannsynligvis nei, og dermed vil regjeringen stå fritt til å gjøre det samme.

For det største regjeringspartiet risikerer spørsmålet uansett å bli vanskelig. Hva enten representantene forventes å følge en partilinje eller ei, er potensialet for gnisninger til stede.

Fem stjerners utenrikspolitiske talspersoner er enige i at beslutningen bør være opp til parlamentet, men signaliserer ikke hva de selv mener. Giuseppe Brescia, som representerer Fem stjerner i Deputertkammerets konstitusjonskomité, skriver på Facebook at Global Compact absolutt bør undertegnes.

Hvis ikke sonderinger avklarer saken for offentligheten, ligger det med andre ord an til en spennende avstemning i parlamentet.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.