Sakset/Fra hofta

– To brødre på 17 og 19 år fra Oslo møtte i retten i dag… NRK Østlandssendingens journalist Ingvill Tangstad avvikler 20.55-sendingen 6. november med glatt ansikt.

NRK later som om somaliske brødre er norske gutter – «fra Oslo». Dette er norske statsborgere, født i Norge. Likevel trenger de tolk i retten. Hvor norske er de?

«To brødre på 17 og 19 år fra Oslo møtte i retten i dag, tiltalt for grov voldtekt og ran av to mindreårige..» meldte NRK Østlandssendingen da rettssaken mot de to somalierne startet i Oslo tingrett 6. november.

Etter å ha observert og hørt «Ibrahim» (17) og «Hassan» (19) gjennom ni samfulle dager i retten kan jeg si så mye: Det var knapt mulig å forstå at dette er norske statsborgere. Det samme gjelder deres bror «Abid», som samtidig stod tiltalt for voldtekt i rettssalen ved siden av.

Det kom noe som lignet norsk da de åpnet munnen og mumlet knapt hørbare, halve setninger med syntaks til å gråte over. «Kebab-norsk», som «Marie», jenta Hassan er tiltalt for å ha voldtatt i skolegården på Torshov, uttrykte det i avhør.

«Oslo-guttene» Hassan og Ibrahim er født i Norge av foreldre innvandret fra Somalia. Likevel har de bodd halve livet utenfor Norge, og det er trolig noe av grunnen til de elendige språkkunnskapene.

Derfor satt det to somaliske tolker i rettssal 327 under hele rettssaken. De tolket ikke hele tiden, men måtte i aksjon flere ganger.

NTB: «Tenåringsbrødre»

For NTB er guttene simpelthen «tenåringsbrødre»:

Påtalemyndigheten ber om fengsel for tenåringsbrødre tiltalt for 30 straffbare forhold

Til tross for deres unge alder ber påtalemyndigheten om fengselsstraff for tre tenåringsbrødre. Grunnen er forbrytelsenes alvorlighetsgrad.

NTB siterer en artikkel NRK publiserte søndag kveld – en sak hvor statskringkasteren ved reporter Martin H. W. Zondag omhyggelig unngår å nevne ungdommenes etnisitet. Her er de «tre unge brødre» og «tenåringsbrødre». Men NTB kan ikke dekke seg bak NRK. Byrået vet utmerket godt at dette er somaliere.

Man vil bare ikke si det.

Tre gutter som er født i Norge, som faktisk er norske statsborgere, trenger tolk i retten. Hvor norske er de?

NRK er ikke i tvil. De er helnorske oslogutter.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Les også