Innenriks

Fra uteområdet ved barnehagen DoReMi på Greåker. Foto: Facebook.

Gina Syverstadlien, som er styrer ved barnehagen DoReMi på Greåker i Sarpsborg, reagerer på at en omsorgsbolig for voldelige asylsøkere er blitt plassert bare hundre meter unna barnehagen, og mener det er uholdbart.

Det melder NRK Østfold:

– Da tenker jeg at UDI ikke har orientert seg om hva som ligger i området rundt boligen. Vi vet det er mange familier som bor i nærmiljøet som føler seg utrygge på ettermiddager og helger, sier Syverstadlien.

Syverstadlien stiller seg uforstående til at ingen har tatt seg bryet med å meddele barnehagen hva slags naboer den skulle få:

– Vi synes at noen burde tatt direkte kontakt med oss i stedet for at vi hørte om dette gjennom media, sier hun.

Plasseringen av omsorgsboligen, som først ble offentlig kjent da Sarpsborg Arbeiderblad skrev om saken den 9. oktober, har fått den inntil da intetanende barnehageledelsen til å treffe tiltak. Når barnehagen er på tur, unngår de å gå forbi huset der de voldelige asylsøker-naboene holder til.

Samtidig økes beredskapen:

– Vi sørger for at alle ansatte vet hva de skal gjøre hvis noen kommer inn her og tar kontakt. Vi har også fått foreldrenes samarbeidsutvalg på banen og bedt dem gjøre henvendelser til Heimta og politiet slik at vi unngår et så belastet miljø like ved barnehagen, sier Syverstadlien.

Foreldrene er også bekymret, men ingen har stått frem med navn.

Asylsøkerne skulle i samsvar med tidligere planer egentlig ha blitt plassert på et mottak omgitt av skog – men også lokalbefolkning! – ved Sølvskottberget i Øyer kommune i Gudbrandsdalen. Men asylentreprenøren fikk problemer med byggetillatelsene, opplyser NRK Østfold.

Dermed ble asylsøkerne spredd rundt på Heimtas andre institusjoner på Østlandet.

UDIs regiondirektør Sissel Mehammer sier hun har «stor forståelse» for at naboene er redde, og ferdig med det.

NRK Østfold spør Heimtas regionsjef Lars-Christian Torp om han kan garantere for nærmiljøets sikkerhet:

– Vi har den bemanningen og kompetansen som kreves. Når vi ikke klarer å ivareta dem, er det politiets oppgave.

– I hvilke tilfeller klarer dere ikke å håndtere dem?

– Dette er frie mennesker som fritt kan gå hvor de vil. Da kan det oppstå situasjoner som er for voldsomme, der politiet må komme.

Idet staten og asylindustrien i hemmelighet beslutter å flytte voldelige asylsøkere tett innpå intetanende naboer, er altså nærmiljøet i det store og hele overlatt til seg selv.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også