Krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg døde natt til søndag, melder NRK. Han ble 99 år gammel.

Ålesunderen Rønneberg var norsk motstandsmann og 1941–45 var han medlem av Kompani Linge. Han er mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Målet med sabotasjeaksjonen var å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

23 år gammel ble Joachim Rønneberg valgt til å lede kommandosoldatene. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensum for dagens spesialsoldater.

På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk han flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

Rønneberg var lenge tilbakeholden med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 70-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i framtida. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må være villige til å kjempe for frihet og fred, uttalte han til NRK.

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal til han gikk av i 1987.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!