Vindmøller i i solnedgang over Chemnitz 3 september 2018. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Tyskland har estimert å bruke over tusen milliarder euro på vindmølleindustrien, selv om den ikke reduserer CO2-utslippene, og landet er like avhengig av kullkraft som før. Nå som nesten 5000 vindmøller nærmer seg slutten på sitt livsløp, dukker nye kostbare ulemper opp. Merkels «energiwende» er en kostbar fiasko, og nå er det bestemt at Norge skal redde pokalen. Det blir dyrt, og du skal betale. Les hvordan regjeringen løper EUs ærend på bekostning av norske skattebetalere og strømkunder.

Subsidiene utløper for eldre tyske vindmøller, og tusenvis forventes nedlagt.

Den sveitsiske riksavisen Baseler Zeitung rapporterte i april hvordan Tysklands vind-industri står overfor en nok en krise. Den tyske solenergi-industrien har allerede opplevd store kutt i arbeidsplasser og investeringer. Nå er altså vindmølleindustrien under press, i følge tips, kilder og tall redaksjonen har funnet.

De siste årene har Tyskland gjort det vanskeligere å få godkjent nye vindparker, siden landet er plaget av et stadig mer ustabilt kraftnett, og protestene øker mot både ødelagte landskap, økt helsefare og økte priser. Nå som vindkraftbommen muligens er over i Tyskland, rapporterer Baseler Zeitung at «nedleggelsen av mange vindturbiner kan føre til en nedgang i produksjonen»,etter flere år med voldsom, subsidiedrevet vekst.

Tyske myndigheter er tvunget til å innrømme det kritikerne har sagt i årevis: Det er grenser for hvor mange destabliserende vindmøller et land kan ha, og fortsatt ha en fungerende energisystem. Som om ikke det var nok, viser det seg at det er grenser for hvor lenge vindmøller lever før de må skrotes. (Surprise!) Men ikke tro at det gjør vindmølle-entusiasmen mindre blant Europas CO2-svimle politikere. Nå letes det etter løsninger for å redde den store hvite elefanten som har blitt selve symbolet for det fiktive «grønne skiftet»

Tilskudd til gamle turbiner løper ut

Et stort antall av Tysklands anslagsvis 29.000 vindturbiner nærmer seg 20 år, og for det meste er disse møllene utdaterte. Baseler Zeitung skriver at dette gjelder ca 5.700 turbiner, med en kapasitet på 45 MW, og alderen og økonomien tilsier at disse vil kobles fra kraftnettet. Men hva i all verden skal man gjøre med gamle, utslitte vindmøller?

Problemet er særlig de store bladene, som er laget av glassfiber-komposittmaterialer og komponenter som ikke kan skilles fra hverandre. Slike komposittmaterialer er nesten umulig å resirkulere. Å brenne bladene er ekstremt vanskelig, giftig og energi-intensivt. Som om ikke det var nok, er også fundamentene for vindmøllene et avfallsproblem. De består gjerne av 3000-tonn armert betong, som strekker seg opptil 20 meter ned i flere berglag, og tysk lov krever at også disse må fjernes.

Vindparkoperatører forsøker å omgå denne enorme utgiften ved å bare fjerne de to øverste meterne av betongsokkelen, og deretter skjule resten med et lag jord. Det er antagelig ikke godt nok etter tysk lov, skriver Baseler

Vindmølleproblem dumpes i Afrika. Energiproblem lempes over på Norge

Så hva skal man gjøre med de gamle turbinene? Vindparkeiere håper å sende sine avdankede vindturbiner til tredjeparts kjøpere, for eksempel i Afrika. Klarer man å flytte hele søppelberget dit, vil vindpark-operatørene bli spart for en enorm avfalls-kostnad. Alle vet at hvis møllene blir solgt til Afrika vil de heller aldri bli destruert eller avfallshåndtert, men da er det jo ikke Tysklands problem lenger. Problem solved.

Og hva skal Tyskland gjøre med energiforsyningen som ikke lenger er stabil, og har variasjoner som er nesten umulige å håndtere fordi det (totalt overraskende) enten blåser for mye, eller blåser for lite i Tyskland? Vel, den grønne lobbyen, som er uten teknisk innsikt, men likevel har vedtatt den tekniske løsningen for fremtiden, har funnet en genial løsning: Vindparker i Norge! Over hele Europa faktisk. Siden Angela Merkel og Erna Solberg er så gode venner, har de klekket ut en plan som virkelig kommer til å svi for norske lommebøker.

Vindmøller viker ikke i Tyskland. Løsningen er å spre problemet til hele Europa

Det store «Energiwende» som ikke har virket i Tyskland, skal nå «go large»: Enorme vindmølleparker (som Norge ikke trenger) er under oppføring og planlegging i norsk natur, for å redde Angela Merkels ettermæle. Men det kommer heller ikke til å virke, for problemene blir jo de samme – de blir bare mye, mye større og dyrere. For å binde sammen disse monstermaskinene skal det bygges et grønt nødstrømsnettverk av kraftkabler som kan dytte vindmøllestrøm hit og dit over hele Europa fra der det blåser til der det ikke blåser – til en ultra-astronomisk kostnad, og med gigantiske energitap, men pytt: Du skal betale for alt sammen, så who cares?

Og blåser det riktig friskt i Norge, skal norske forbrukere påtvinges trippeldyr grønn vindmøllestrøm som alltid har forrangen, og tyske bedrifter skal få norsk stabil, billig og grønn vannkraft i retur – for den er superbillig å produsere, men tyskerne er villige til å betale hva som helst for stabil kraft nå. Slik unngår Merkel å fyre opp et nød-kullkraftverk, alle tjener mer penger, og klimakampen er endelig reddet. Hurra! Hva kan gå galt?

Tja: Hva gjør Europa hvis et iskaldt høyttrykk legger seg over kontinentet i januar, og alle vindmøllene stopper? Hva er planen da? Jo, da skal den snevre norske fossekrafta forsyne hele Europa, så kan nordmenn sitte der i mørket. Og kulda. For nå har jo de grønne geniene forbudt folk å ha annen oppvarming enn strøm – i landet som flommer over av ved og olje. Her skal ingen ha noe å falle tilbake på hvis strømmen går nei. Klimaet må nemlig reddes! Så dumt og farlig er «det grønne skiftet». Det henger ikke på greip.

En gigantisk suksess – på papiret

Det er pussig å se hvordan kløften øker år for år mellom hva den grønne menigheten mener er sant, og hva økonomiske og tekniske realiteter viser er sant. Spør man «grønne» politikerne, klimaindustrien eller vindmølleinteressentene om hvordan «Energiwende» går i Tyskland, får du nøyaktig de samme optimistiske svarene som du gjorde for 25 år siden. De har ikke rikket seg en millimeter. Ingen fakta påvirker deres kullsviertro, og da ser man også hvor lite vitenskaplig begrunnet det hele er. Det er heller slik religion fungerer – og menighetsmøtene bekrefter inntrykket:

Det arrangeres utallige konferanser, seminarer og utstillinger fulle av grønn optimisme som selger vakre, hvite vindmøller og grønn fremtid til hele Europa og verden, helt uten hemninger eller betenkeligheter. Det er som om ingen problemer eksisterer, og ingen tall peker i negativ retning. Fossilalderen er over, og alt går strålende – og nåde den som hevder noe annet. Ønsket om balanse, kritikk, fornuft, edruelighet, motforestillinger eller innvendinger er totalt fraværende, som i menigheter flest.

Med et slikt ensidig press, fra en enorm pressgruppe med endeløst av offentlige penger, er det ikke rart folk godtar galskapen blindt. Er man politiker på en slik messe, blir man også fort både imponert og frelst over hvordan fremtiden har blitt styrt mot grønn suksess, og vakre hvite vindmøller som løser alle miljøproblemer. Hurra!

Men det er altså ikke det tallene sier.

Linker:

https://climatechangedispatch.com/germanys-wind-energy-mess-as-subsidies-expire-thousands-of-turbines-to-close/

https://dailycaller.com/2016/04/08/germany-to-abandon-1-1-trillion-wind-power-program-by-2019/

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!