Sakset/Fra hofta

Hvorfor risikerte Putin å sende to GRU-agenter til Storbritannia for å ta livet av en pensjonert GRU-agent med alt det innebar av fare for storpolitisk fallout? Svar: Fordi Skripal ikke var pensjonert. Han jobbet for både spanske, estiske og tsjekkiske sikkerhetsmyndigheter.

Med hva? Med å identifsere og uskadeliggjøre russisk infiltrasjon, kriminell og økonomisk.

Organisert kriminalitet og sikkerhetstjenester har smeltet sammen i Russland. Sikkerhetstjenestene lar de kriminelle nettverkene holde på, mot å få en cut. Det er også sikkerhetsfolk som frilanser for gangsterne.

Alt dette gjør at det bygges tette bånd. Putins folk liker ikke at kriminelle blir gått i næringen. Anslag mot deres innbringende virksomhet i utlandet, er også et anslag mot Putin og hans sirkel.

Derfor var Sergej Skripal ikke bare en tidligere forræder. Han var en aktiv trussel, og måtte elimineres, koste hva de koste ville.

Det er to New York Times-journalister, Michael Schwirtz og José Bautista som har rullet opp Skripals historie.

De kaster også lys over Alexander Litvinenkos død. Han ble drept av det sjeldne stoffet pollonium210 i 2006. Nå kan journalistene fortelle at også han drev rådgivning for spanierne og østeuropeere. Han skulle reise til Spania og informere om et russisk nettverk, da han ble drept.

Skripal var selv utstasjonert som GRU-agent i Spania på midten av 90-tallet. Det var her han ble rekruttert av britene til å bli dobbeltagent. I 2004 ble han avslørt. I 2010 slapp han ut i en byttehandel og slo seg ned i Storbritannia.

»Lige fra begyndelsen havde vi et stort problem,« fortæller en pensioneret spansk efterretningschef, der kun udtaler sig anonymt. »Vi ignorerede det russiske fænomen og deres organiserede kriminalitet. Vi vidste ikke noget om, hvordan de opererede.«

»Men Skripal og Litvinenko,« siger han, »gav os et bedre indblik i virkeligheden.«

Har vi i det hele tatt begreper om hva Putins Russland er?

Putin

Veksten i kriminell virksomhet ser ut til å ha gjort et sprang etter at Putin ble leder. Putin står for sammensmeltingen eller symbiosen mellom siloviki – sikkerhetsfolkene – og mafiaen.

Den spanske anklagemyndighed og spanske efterforskere anerkender, at de samarbejdede med Alexander Litvinenko, der var ekspert i russisk organiseret kriminalitet. Han flygtede i sin tid til Storbritannien, fordi han blev uvenner med den daværende chef for Ruslands Føderale Sikkerhedstjeneste FSB, Vladimir Putin.

Under briternes efterforskning af hans død hævdede familiens advokat, at han også var en betalt agent for den spanske efterretningstjeneste og havde planlagt en rejse til Spanien for at overdrage beviser om mulige forbindelser mellem Kreml og den russiske organiserede kriminalitet. Han blev myrdet, inden han nåede så vidt.

Sergej Skripal deltog i kampen mod russiske mafiakarteller