Nytt

Yasser Arafat ble forgiftet med det samme sjeldne radioaktive stoffet, polonium-210, som den russiske avhopper Alexander Litvinenko ble drept med i London.

Det er et sveitsisk institutt som har påvist det sjeldne stoffet i Arafats eiendeler på oppdrag av Al Jazeera. Al Jazeera ville ha svar på hva Arafat døde av. Mistanken om at det ikke var en vanlig sykdom har vært til stede i lang tid. Den er nå bekreftet.

Institut de Radiophysique i Lausanne i Schweiz fik udleveret de ejendele som han brugte de sidste dage i sit liv. Blandt andet hans tandbørste, hans tøj samt den ikoniske kaffiyeh, huen som han bærer på de sidste billeder.
Ejendelene havde spor af urin, spyt og sved fra Yassir Arafat, som kunne hjælpe laboranterne i deres undersøgelser. Og det endelige resultat var ikke til at tage fejl af.
Her blev der målt store mængder af polonium, som er et radioaktivt stof. Og i nogle ejendele blev det endda målt 10 gange højere end i de testpersoners ejendele, som man brugte til sammenligning.
«Jeg kan bekræfte, at vi målte en uforklarlig, forhøjet mængde af ikke-understøttet polonium-210 i Mr. Arafats ejendele, som indeholdt pletter af biologiske væsker,» siger Dr. Francois Bochud, direktør for instituttet til Al Jazeera.

Obskure elementer

I første omgang undersøgte instituttet ejendelene for tungmetaller eller andre giftstoffer, men det var først, da de vendte blikket mod mere obskure elementer som polonium, at testene blev positive.
Polonium-210 har en halveringstid på 138 dage, hvilket betyder at halvdelen af stoffet efter fire en halv måned halveres.
Alligevel blev der blandt andet fundet rester af polonium på hans urinplettede undertøj, som blev målt til at være 180mBq, hvor en anden mands undertøj kun måler 6.7mBq, konkluderede instituttets rapport. MBq står for millibecquerels, som er en videnskabelig enhed, der anvendes til at måle radioaktivitet.

Alexander Litvinenkos død i London i 2006 ble en alvorlig belastning for forholdet mellom Storbritannia og Russland. Britiske myndigheter påviste hvem som hadde gitt Litvinenko det giftige stoffet.

Mistanken om hvem som drepte Arafat går uvegerlig i retning Israel. Andre kan også ha hatt motiv for å ta ham av dage, men spørsmålet er om de ville hatt tilgang til et så sjeldent stoff som polonium-210.

Laboratorium: Arafat blev forgiftet