Nytt

Den forhenværende spion Jurij Shvets fortalte i går i en BBC-udsendelse, at Litvinenko var blevet hyret af et anset britisk firma til at indsamle oplysninger om Rusland. Litvinenko blev forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 og døde 23. november i London. Han blev forgiftet, efter at det dossier med belastende oplysninger, han havde indsamlet, blev lækket til den pågældende højtstående person i Kreml, sagde Shvets til BBC.

»Jeg kan selvfølgelig ikke være 100 pct. sikker, men jeg er ret sikker,« sagde Shvets i et eksklusivt interview til BBC. »Der er naturligvis altid plads til andre mistanker, men i det her tilfælde er det den mest sandsynlige teori,« sagde han.

Han fortalte, at det britiske firma havde bestilt det otte sider lange dossier, inden det investerede millioner af pund i Rusland. Jurij Shvets, der bor i Washington og lever af at rådgive vestlige firmaer, der har planer om at investere i Rusland, sagde, at han havde talt med Litvinenko, da han lå på hospitalet. Litvinenko var overbevist om, at han blev forgiftet, da han mødte tre russiske kontakter på hotel Millennium i London.

»Han drak te, som ikke blev tilberedt, mens han så på det, og det smertede ham, at han som professionel agent havde begået den fejl.«

Shvets er også blevet interviewet af Scotland Yards detektiver. Han fortalte BBC, at politiet nu har det dossier, som han mener var grunden til, at Litvinenko blev myrdet.

Jyllands-Posten