Nytt

Alarmen har gått i Storbritannia etter at en tidligere russisk dobbeltagent ble funnet nærmest bevisstløs på en benk i Salisbury søndag ettermiddag.

Russian spy ‘poisoning’: police examine footage that may show couple minutes before collapsing as Kremlin denies involvement

Fears for public after Russian spy is ‘poisoned’ on British street: Double agent who sold secrets to MI6 before being given refuge in UK fights for his life in hospital as officials issue health alert

Sergej Skripal (66) var sammen med en yngre kvinne, visstnok samboeren til sønnen da de segnet sammen på en benk i en passasje. Politiet ble tilkalt og det ble slått full alarm da det ble klart hvem det gjaldt.

Skripal skal den senere tid ha uttrykt bekymring for at noen ville ham til livs.

Skripal var oberst i den militære etterretningen, men jobbet samtidig for britene. Han ble dømt til 12 års fengsel i 2006. Saken huskes fordi britene hadde lagt en sender i en sten utenfor ambassaden. Agenter som gikk forbi leverte materiale trådløst. Men FSB oppdaget trafikken.

I 2010 ble Skripal utvekslet i forbindelse med at FBI avslørte 10 sovende agenter i USA.

Men ville Putin våge å myrde Skripal åtte år senere, på britisk territorium? Det ville i så fall være å spenne buen svært høyt.

Det står i nyhetssaken at Skripal bodde i huset i Salisbury med sin sønn og hans samboer. Samtidig kjørte en sønn ihjel seg i Russland i fjor, og fem år tidligere skjedde det samme med hans kone.

Mange rike russere lever i Storbritannia eller har investert i eiendom der. Hvis britene ville kunne de påføre disse menneskene mye ubehag. Det søte liv i Vesten står høyt på rikfolkets ønskeliste.

Det er ti år siden Alexander Litvinenko ble forgiftet med det sjeldne radioaktive stoffet polonium. Britene fant ut hvem som hadde gitt ham giften. De to ble hyllet av Putin og nyter parlamentarisk immunitet. Denne oppførselen har ikke akkurat styrket Putins aksjer blant britene.

Hvis det har skjedd nok en forgiftning blir britene nødt for å reagere hardt.