Sakset/Fra hofta

Bruce Ohr navnga seks-syv personer i justisdepartementet og FBI som ga grønt lys til at Steele-rapporten kunne brukes som grunnlag for å søke om overvåking, selv om alle visste at den var uverifisert.

Bruce Ohr forklarte seg natt til onsdag for en kongresskomite i syv timer bak lukkede dører om kontakten med den britiske agenten Christopher Steele og drittpakken mot Trump.

Den mest sjokkerende nyheten som kom ut av høringen var at spesialetterforsker Bob Mueller og hans team aldri har intervjuet eller bedt om å få snakke med Ohr og hans kone Nellie Ohr. Nellie Ohr jobbet for konsulentselskapet Fusion GPS som hyret Steele.

Dermed faller Muellers legitimitet sammen som et korthus. Å skulle granske Russia collusion uten å forfølge det russiske sporet innenfor statsadministrasjonen og innenfor det Demokratiske partiet,  gjør hele etterforskningen til en vits.

Det nærmest Mueller og hans team har kommet Russia collusion er tiltalen mot 12 russiske agenter. Men da tiltalen ble lest opp, sa visejustisminister Rod Rosenstein, at russerne ikke hadde fått hjelp av amerikanske borgere. De drev på egen hånd.

Men på den andre siden er det mange tegn på Russia collusion, helt fra Hillary Clinton sto for salget av 20 prosent av amerikanske urangruver til russerne til Steeles samrøre med russisk etterretning.

Ohr bekreftet overfor kongressrepresentantene at Steele-rapporten ble brukt som hovedgrunnlag i søknadene til særdomstolene, FISA, om å få overvåke Carter Page. FBI unnlot å fortelle domstolen at innholdet var uverifisert og kom fra en tredjepart.

Da FBI-agenter høsten 2016 henvendte seg til oligarken Oleg Deripaska og presenterte teorien om at Paul Manafort var bindeleddet mellom Trump og Putin, skal Deripaska ha avfeid det som «preposterous», tullete. Deripaska sa det ikke var noe «der». FBI lette etter bevis på noe som ikke fantes.

På Trump-siden har ikke Mueller klart å påvise noen russisk collusion, etter to års etterforskning. Men på denne tiden har vi lært mye om Demokratisk collusion. Likevel har ikke Mueller vist interesse for Ohr.

Mueller gidder ikke late som en gang. Han er ute etter Trump. Siden han ikke kan ta ham for Russia collusion blir det obstruction of justice, dvs at han har hindret rettferdigheten å skje fyldest.

Men dette er svært vanskelig å påvise. Mueller vil ha Trump i stolen foran seg og kunne stille ham spørsmål som gjør at Trump motsier andre vitner. Mueller kan velge å tro den andre kilden og reise sak mot Trump.

Trump kommer ikke til å gi seg. Han har fått blod på tann. At Lanny Davis trakk storyen om at Trump senior visste om Trump Tower-møtet var oppløftende og godt for moralen.

Trump trenger ikke sparke Mueller. Han klarer helt fint å ødelegge seg selv.