Nytt

Thilo Sarrazin inngikk i november 2016 en avtale med Random House om utgivelse av hans neste bok, på basis av et ti siders synopsis. Forlaget fikk manus i februar. I mai kom beskjeden: Random House trekker seg fra avtalen. De vil ikke utgi boken.

Boken heter „Feindliche Übernahme – wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht“ (Fiendtlig overtakelse – hvordan islam hindrer fremskrittet og truer samfunnet).

Ifølge Bild skal det i forlagskretser herske frykt for at boken kan hisse opp islam-fiendtlige krefter.

Det lyder som en tynn begrunnelse. Et forlag som skriver kontrakt med Sarrazin vet hva det går til.

Sarrazin er mannen bak den største forlagssuksess i Tyskland etter krigen. Hans «„Deutschland schafft sich ab“ (Tyskland avskaffer seg selv) solgte i 1, 5 million eksemplarer. Man skulle tro et slikt tall overbeviser den mest skeptiske forlegger. Det garanterer penger i kassen. Det ville trolig også boken om islam gjort. Men noe har veid tyngre for Random House. Hva har fått forlaget til å trekke seg i 11. time med alt det innebærer av negativ reklame?

Men det er som om det å ofre ytringsfriheten ikke betyr noe.

Bladet Focus bidrar ikke til å opplyse saken når det utelukkende siterer til dels tendensiøst og bare negativt om mottakelsen av Sarrazins store suksess. Boken skapte skandale, skriver Focus og nevner bare hva motstanderne anførte. Dermed bidrar Focus til hetsen.

Sarrazin var medlem av styret for den tyske sentralbanken og var medlem av SPD. Boken Tyskland avskaffer seg selv kostet ham alle verv. Det er ganske utrolig egentlig når man tenker på hvor uimotståelig suksess er i våre dager.

Tyskerne viste at de likte boken. Men dermed avslørte han hvor stor avstanden er mellom elite og folk. Kanskje det var det som gjorde at han pådra seg deres vrede?

Den nye boken skulle ha utkommet i august.

En slik refusjon og brudd på avtale setter selvfølgelig skrekk i andre forfattere som måtte sysle med lignende planer.

Det er et anslag mot det åpne, frie samfunn. Alle festtaler forvandles til hån.

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.