Nytt

Den tyske forfatteren Thilo Sarrazin, som tidligere var politiker for det sosialdemokratiske partiet og styremedlem i Bundesbank, skulle søndag ettermiddag holde et foredrag i Berliner Ensemble om sin nye bok «Der neue Tugendterror – Die Grenzen der Meinungsfreiheit in Deutschland» (den nye dydsterroren – om meningsfrihetens grenser i Tyskland).

Foredraget kom aldri i gang på grunn av omlag hundre demonstranter som med blokkeringsforsøk, storming, fy-rop og håndgripeligheter lagde så mye tumulter at arrangøren etter en times tid gav opp å gjennomføre det hele. Sarrazin satt hele tiden taus på scenen med tre vakter bak seg, og ventet forgjeves på å slippe til.

«Vi bøyer oss for demonstrantenes meningsterror,» sa direktør Jutta Ferbers

Ledelsen ved teaterbygningen ville ikke tilkalle politiet for å hive ut folk.

Det er vanskelig å tenke seg en bedre illustrasjon av temaet for den nye boken til Sarrazin.

I 2010 gav han ut sin bestselger «Deutschland schafft sich ab» (Tyskland avskaffer seg selv), hvor han ufrivillig tok steget ut i den offentlige kulden ved å kritisere islam og innvandringen. Forsamlingsfriheten ser i praksis ikke ut til å gjelde for Sarrazin i hans eget hjemland. Han blir kanskje snart å se i København igjen?

 

Berliner Morgenpost: Demonstranten stoppen Sarrazin-Lesung in Berlin
Focus: Demonstranten stürmen Sarrazin-Lesung in Berlin
Die Welt: Kopftuchmädchen verhindern Sarrazin-Lesung